Er beweegt iets bij jonge vrouwen. Onlangs plaatsten we de muziekclip ‘Oh, meisje vergaat niet te leven’ van Ester Groenenberg. Ester zingt dat ‘je pukkels en gele tanden moet omarmen en dat billen best mogen schudden.’ Nu is er de 28-jarige Ierse studente Emer O’Toole die al achttien maanden haar okselhaar laat groeien. Emer vroeg zich op bepaald moment namelijk af: wie heeft bepaald dat je okselhaar moet scheren als je als meisje bent geboren?

 

Emer scheert haar oksels niet meer, omdat ze niet langer wil meedoen aan de ontharingsdrift die meisjes met de paplepel wordt ingegoten en vanaf jonge leeftijd enorm onder druk zet om alles perfect te laten ontharen, met behulp van laser en zich uiteindelijk ook te laten injecteren met Botox.

Moeders slepen dochters mee naar schoonheidssalons en cosmetische chirurgen, leren hen de kneepjes van het vakkundig ontharen van oksels, benen en die ruimte tussen de wenkbrauwen en ze betalen niet zelden voor een borstvergroting.

Ook leeftijdsgenoten wisselen tips uit hoe je het best haarloos voor de dag kunt komen. Volgens Emer stop het niet, want na het ontharen gaat het dus over Botox en allerlei andere uiterlijke ‘verbeteringen’ om maar zo mooi mogelijk voor de dag te komen. Ze merkte het aan haar eigen vriendinnen en leeftijdgenoten en vroeg zich af: waar stopt het?

Pesten
Emer begonnen hierover na te denken en kwam tot de volgende conclusie: “Toen ik haar begon te krijgen als jonge puber, stelde ik mijzelf niet direct de vraag: ga ik het nu laten groeien of ga ik het scheren?’ Toch is ontharen voor vrouwen gewoon iets dat erbij hoort, want anders ben je abnormaal en word je gepest. Ook Emer bezweek op een bepaald moment aan de druk om haarloos door het leven te gaan.

Nu denkt ze daar helemaal anders over. Volgens de jonge vrouw van 28 jaar is het juist abnormaal als je wordt aangestaard en gepest als je gewoon wat haren op je benen en oksels hebt staan. Ook make up en het injecteren met Botox zijn tegenwoordig eerder een must dan een keuze, vindt ze.

Daar doet Emer dus allemaal lekker niet meer aan mee. In een interview motiveert Emer O’Toole zelf waarom ze de boel voortaan lekker laat groeien. Wij vragen ons af: is er een nieuwe vrouwenbeweging op komst: baas-over-wel-of-geen-okselhaar-op-mijn-lijf. Luister zelf naar de zinnige dingen die Emer te zeggen heeft…