Begin februari won de Noorse film Company Orheim van regisseur Arild Andresen de Dragon Award op het Göteborg Internationaal Filmfestival voor beste Scandinavische film. De film, deel drie van een drieluik, wordt nu ook op dvd uitgebracht voor de Nederlandstalige markt. De trilogie vertelt het verhaal van Jarle Klepp: een beklijvend familiedrama over schuld, verzoening en de prijs die je betaalt voor vrijheid.

Company Orheim is vanaf 2 maart 2012 te zien in de Noorse bioscopen, maar nu al maakte Living Colour Entertainment bekend dat de film ook zal worden uitgebracht op dvd voor de Nederlandstalige markt. Goed nieuws voor de makers, die naar verwacht wel succes zullen oogsten op diverse filmfestivals, maar nog moeten afwachten of Company Orheim ook de bioscopen buiten Noorwegen haalt. Noorse films hebben, ondanks veel succes in eigen land – en soms ook in de buurlanden – een lange traditie van ‘het niet vinden van hun weg naar het buitenland.’  

Jarle Klepp

Company Orheim, is net als eerste twee delen van het drieluik, The Man who loved Yngve en I Travel Alone, gebaseerd op de succesvolle boeken van de Noorse auteur Tore Renberg. De trilogie is een coming of age verhaal over het leven van Jarle Klepp, een jongen die in de jaren tachtig opgroeit aan de westkust van Noorwegen. De jeugd van Jarle staat in het teken van het alcoholisme en het geweldadige karakter van zijn vader.

Het verhaal begint bij de jonge jaren van Jarle en schets een beeld van zijn leven met vader Terje Orheim en moeder Sara. Vader Terje is een gerespecteerde schoolinspecteur, die in werkelijkheid graag drinkt, zeer dominant is en zijn meningen en eigen verlangens voortdurend opdringt aan zijn vrouw en zoon.

De jonge Jarle worstelt zich door zijn jeugd en probeert vooral zijn eigen weg te vinden. Niet eenvoudig, want naarmate Jarle ouder wordt, gaat het thuis van kwaad tot erger: het drinken van vader Terje wordt meer frequent, moeder Sara wordt geregeld geslagen en vertrekt uiteindelijk, vader stop met drinken, er is een verzoening en pa hervalt weer in zijn oude gewoonten…

In deel twee, I Travel Alone, is Jarle Klepp een getalenteerde student, die zijn tijd besteedt aan muziek, seks en Marcel Proust en verneemt hij dat hij een dochter heeft – die zeven jaar geleden verwekt is tijdens een onenightstand – en die ook nog eens opduikt: een atoombom van Tamagochi’s en prinses Diana ‘ontploft’ letterlijk in Jarle’s gezicht als hij op een morgen wakker wordt. 

In Company Orheim, wordt de draad weer opgepikt en komt het tot een keerpunt als Terje Sara and Jarle overtuigt om hem te vergezellen op een campingtrip om zich als familie weer te verzoenen tot een eenheid, tot ‘Company Orheim.’ 

Jury

De jury van het filmfestival in Göteborg vond Company Orheim de beste van acht Scandinavische films en sprak vol lof bij de bekendmaking: “De film vertelt het verhaal van een familie die lijdt en uiteindelijk ten onder gaat aan het geweld van de vader. Wij denken dat niet alleen vroeger, maar ook vandaag de dag nog altijd heel wat kinderen en jongeren te maken hebben met psychologisch en fysiek geweld.” 

“Meestal gaat het om vaders en ook in dit verhaal leert de zoon gaandeweg hoe hij zijn dominante vader niet langer moet vertrouwen en gehoorzamen. Het is voor een kind verschrikkelijk moeilijk om te begrijpen dat je vader uit puur egoïsme zijn macht gebruikt om jouw wil te breken,” aldus de juryvoorzitter, die afsloot met: “Wij waren dan ook diep geroerd door het verhaal van Jarle.” 

In 2009 ontving ook The Man Who Loved Yngve, deel een van de trilogie, al lovende kritieken op hetzelfde filmfestival.  

Over het filmfestival

Op de 35ste editie van het Göteborg Internationaal Filmfestival waren honderden films uit tachtig verschillende landen te zien. Elk jaar trekt het festival zo’n 200.000 bezoekers. Aan de Dragon Award is een geldbedrag van circa 110.000 euro verbonden.

Praktisch

De film Company Orheim, met Nederlandse ondertiteling, is binnenkort te verkrijgen via Living in Colour Entertainment. Ook de twee eerste delen uit de trilogie zijn hier te verkrijgen. Op de website van Living in Colour Entertainment kun je de catalogus met het volledige aanbod raadplegen. Living Colour is distributeur voor zowel Nederland als Vlaanderen.