Hoewel een stage je prille carrière vaak meteen kan lanceren, is het niet altijd even makkelijk voor studenten en schoolverlaters om de juiste stageplaats te vinden. Daarom komt StepStone met een nieuw platform voor stagiaires én werkgevers. Stages.be is bedoeld voor zowel jongeren die op zoek zijn naar een stage die hen vooruit kan helpen, als voor bedrijven die stages aanbieden.

Onze eigen zoektocht naar een stageplaats verliep indertijd niet zonder slag of stoot. Bij gebrek aan andere wegen was het destijds een docent die hielp bij het leggen van de contacten met een mogelijke stageplaats. Toen de desbetreffende stage op het allerlaatste moment niet door kon gaan – om redenen waar ik verder geen invloed op had – stond ik ineens met lege handen. Het was enkele weken voor ik moest starten en ik was op zijn minst gezegd ‘radeloos,’ want alle goede plaatsen waren al ingenomen door andere studenten.  

Uiteindelijk vond ik nog – met behulp van weer dezelfde docent – een stageplaats, maar niet bij het bedrijf dat ik aanvankelijk voor ogen had gehad. Ik wilde bij een welbepaald tijdschrift stage lopen, maar het werd uiteindelijk een krant. Ik koos eieren voor mijn geld en trok toch naar de krant. Al was het wat schoorvoetend in het begin. Het viel reuze mee. Niet veel later pakte ik uit met een landelijke primeur. Op de voorpagina en met de complimenten van de hoofdredacteur. Het leverde mij na mijn afstuderen nog een vaste baan op ook. Een stageplaats waar je jezelf kunt waarmaken is dus bijzonder veel waard. 

Aan het begin van je loopbaan en in tijden van hoge jeugdwerkeloosheid kan een goede stage namelijk net dat verschil maken op weg naar je eerste vaste baan. Maar dan moet die stage natuurlijk liefst een beetje bij je passen en aansluiten op je studie. De vraag is alleen: waar moet je die –voor jou- perfecte stage dan eigenlijk gaan zoeken?

In de praktijk blijken stagiaires en bedrijven elkaar namelijk niet altijd zomaar te vinden. Verder wordt er blijkbaar meer dan eens misbruik gemaakt van stagiaires die voor weinig of geen geld aan het werk worden gezet. Dit terwijl een vergoeding van 750 tot 1.000 euro redelijk zou zijn. Ook maakt de wetgeving het volgen van een stage vaak een stuk ingewikkelder dan noodzakelijk is én wordt er volgens werkgevers te weinig aandacht aan het volgen van een stage besteed tijdens de studies.

StepStone besloot er werk van te maken. 94 procent van de werkgevers biedt dan wel stageplaatsen aan, maar dan moet je ze natuurlijk wél nog weten te vinden. Vanaf nu kan dat, makkelijk en doelgericht. Dankzij de website stages.be hoopt StepStone schoolverlaters en studenten, maar ook werkgevers, een handje toe te steken.

Of zoals Michel Tubbax, managing director van StepStone het zelf zegt: “We stuiten op een paradox. De meeste werkgevers bevestigen dat ze stages aanbieden, maar meer dan de helft van de stage-kandidaten raakt niet of moeilijk aan een stage. Wij denken dat dit met communicatie te maken heeft en hopen dat StepStone beide partijen met elkaar in contact kan brengen via het gloednieuwe stages.be.”