Het Museum of Broken Relationships in de Kroatische hoofdstad Zagreb heeft de Kenneth Hudson Award 2011 voor meest innovatieve museum van het jaar in de wacht gesleept. Het museum is dan ook opgebouwd rond gebroken relaties en de persoonlijke objecten die herinneren aan beëindigde relaties.

Het museum groeide uit een succesvolle reizende tentoonstelling rond verbroken relaties en de overgebleven persoonlijke obejcten van deze relaties. Volgens de oprichters van het museum heeft de tentoonstelling een bijzonder therapeutische uitwerking en is het zien van de vele objecten een ‘feest’ van herkenning voor vele bezoekers.  

Voor de schenkers van de objecten was het vaak een soort afsluitend ritueel om de relatie definitief af te sluiten. Hiermee heeft het museum zijn bestaansrecht en functie inmiddels ruimschoots bewezen, zo vinden de bedenkers.

“Zo hebben wij in onze maatschappij rituelen voor huwelijken de dood en afstuderen, maar niets om een gebroken relatie ritueel af te sluiten, alhoewel dit vaak een sterk emotioneel gebeuren is.”

In de woorden van Roland Barthes in A Lover’s Discourse: “Iedere passie heeft uiteindelijk zijn toeschouwer…er is geen amoreuze afsluiting zonder een theatrale finale.” 

Wie in Zagreb is kan het Museum of Broken Relationschips bezoeken in de historische Upper Town. Vergeet niet wat zakdoeken mee te nemen.