In Movember, de maand die we formeel kennen als november, worden mannen wereldwijd aangespoord om hun scheermesjes een maand lang op te bergen en hun snor te laten staan. Het doel is mensen bewustmaken van prostaatkanker en geld inzamelen voor onderzoek. Deelnemen aan Movember is niet alleen leuk, maar ook eenvoudig. De snor wordt als het ware een harig lintje om aandacht te vragen voor de gezondheid van de man.

 

Je laat je snor staan en registreert je op de website van movember. Daar worden Mo Bros (‘Mo’ is de afkorting van ‘moustache’, Bros staat voor Brothers) aangespoord om de maand november te beginnen met een gladgeschoren gelaat en hun snor te laten groeien. De snor wordt als het ware een harig lintje om aandacht te vragen voor de gezondheid van de man.

De snor betekent in November voor prostaatkanker, wat een roze lintje betekent voor borstkanker: het sensibiliseren van de gemeenschap, aanzetten tot communicatie en taboes verbreken, maar vooral zorgen dat mannen zich regelmatig laten onderzoeken om zo een potentieel gevaarlijke kanker in een vroeg stadium te ontdekken en levens te redden.  

Jaarlijks krijgen in België alleen al zo’n 8810 mannen te horen dat ze aan prostaatkanker lijden. Het is intussen de meest voorkomende kanker bij mannen. Ook vrouwen kunnen hun steentje bijdragen als Mo Sistas die het initiatief promoten en hun steun tonen door mannen aan te zetten een snor te laten groeien én hen te ondersteunen in de acties die ze in Movember ondernemen.

Vorig jaar namen meer dan 850.000 ‘Mo Bros’ en ‘Mo Sistas’ wereldwijd deel aan Movember. Ze zamelden in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de VS, Canada, Nieuw-Zeeland, Spanje, Zuid-Afrika, Finland, Nederland, Tsjechië, Noorwegen, Denemarken, België en thuisland Australië meer dan 94 miljoen euro in, wat van Movember meteen ‘s werelds grootste geldinzamelaar maakt op vlak van prostaatkankeronderzoek.  

Deze inzameling heeft programma’s gefinancierd die wetenschappers en specialisten van over de hele wereld toelaten prostaatkanker samen verder te onderzoeken via het Movember Global Action Plan (of GAP) en Promoveo, een uitwisselingsplatform voor onderzoek rond prostaatkanker.

Vanaf vandaag kunnen Mo Bros en Mo Sistas zich registreren op www.movember.com om deel te nemen aan de actie. Registreren houdt geen verplichtingen in, maar zo blijf je op de hoogte van alles wat met Movember te maken heeft.??

Movember: de regels
Eenmaal geregistreerd op Movember.com moet elke ‘Mo Bro’ op 1 november de maand beginnen met een gladgeschoren gelaat. Gedurende de volledige maand Movember moet elke ‘Mo Bro’ zijn snor laten groeien, rekening houdend met de volgende regels:?
1. De snor mag niet met de bakkebaarden samengroeien – dat is een baard.?
2. Er mogen geen haartjes onder aan de kin groeien – dat is een sik?.
3. Een klein beetje haar onder de onderlip is wel toegestaan.  

Prostaatkanker: enkele feiten?
• Elke zes uur sterft in België een man aan prostaatkanker.?
• Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in België.?
• In België krijgen elk jaar 8810 mannen te horen dat ze aan prostaatkanker lijden – dat zijn er 24 per dag.?
• Elk jaar sterven 1410 mannen in België aan prostaatkanker.??

Over Movember?
Movember streeft ernaar de gezondheid van de man voor altijd een nieuw gezicht te geven via de kracht van de snor. Het initiatief wil mensen bewustmaken van dit onderwerp en geld inzamelen om het aantal sterfgevallen ten gevolge van kanker te beperken. Sinds de lancering van het eerste liefdadigheidsevenement in 2004 hebben meer dan 1,1 miljoen deelnemers meer dan 125 miljoen euro ingezameld voor dit goede doel. De officiële Movember-campagnes vinden plaats in meer dan tien landen.

Neem voor meer informatie een kijkje op movember.com.