Mensen die optimistisch zijn, blijken hierin zeer standvastig. Hierdoor behouden optimisten, ondanks negatieve gebeurtenissen, een positieve kijk op de wereld. Dat blijkt uit onderzoek van het University College London. Onderzoekers ontdekten dat onze hersenen erg goed zijn in het verwerken van goed nieuws, maar negatief nieuws soms praktisch kunnen negeren.

De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in Nature Neurosciense, zo meldt de BBC. Volgens de onderzoekers heeft optimistisme belangrijke voordelen op het gebied van onze gezondheid. Volgens de onderzoekers is zo’n 80 procent van de mensen optimistisch ingesteld, ook als ze zichzelf niet zo zien.

Duitse en Britse neurowetenschappers onderzochten veertien proefpersonen op hun optimistische instelling. Dat gebeurdde door middel van een hersenscan. De proefpersonen moesten inschatten hoeveel kans ze liepen op verschillende drama’s. Daarna kregen de deelnemers te horen hoe groot de daadwerkelijke kans is op negatieve gebeurtenissen. Aan het eind moesten de deelnemers hun kansen opnieuw inschatten. Het bleek dat ze hun verwachting aanpasten aan de werkelijkheid als dat gunstig voor hen was. Was een risico hoger dan ze aanvankelijk hadden gedacht, dan negeerden ze die informatie grotendeels.

Bij positief nieuws bleek er bij de proefpersonen meer activiteit in de frontale kwab van de hersenen. Bij negatieve informatie hadden de meeste optimistische personen de minste activiteit in de frontale kwab en de meest pessimistische personen de meeste activiteit. Dit zou betekenen dat de hersenen ‘selecteren’ naar welke informatie ze luisteren. Optimististen hebben baat bij hun positieve instelling. Zo zou een positieve ingesteldheid goed zijn voor je hart en gezondheid in het algemeen. Optimisme zorgt er ook voor dat je gemotiveerd blijft, nieuwsgieriger en ondernemender bent en het vermindert spanning en angst.