Even een opmerkelijk bericht dat we onze lezers zeker niet willen onthouden. Volgens hoogleraar business psychology Tomas Chamorro-Premuzic doen mensen met minder zelfvertrouwen het beter in het bedrijfsleven. Dat beweert hij in een artikel in Harvard Business Review. Daar zijn volgens hem enkele goede redenen voor. 

 

 

Allereerst zijn mensen met minder zelfvertrouwen volgens de hoogleraar gevoeliger voor kritiek en doen ze hierdoor meer aan zelfreflectie. Dat zijn dan weer nuttige eigenschappen, want soms moet je in je werk een strategie aanpassen of de nodige veranderingen doorvoeren. Mensen die helemaal overtuigd zijn van zichzelf, zijn geneigd alleen op positieve feedback te reageren.

Daarnaast zijn mensen met wat minder zelfvertrouwen geneigd om harder te werken. Ze zijn er niet voortdurend van overtuigd dat ze perfect zijn en dat alles wat ze doen zonder meer goed uitpakt en steken hierdoor vaker een tandje bij.
Een lager zelfvertrouwen voorkomt ten slotte ook dat je arrogant bent en overkomt en hierdoor om de tuin wordt geleid door collega’s. Egocentrische bazen worden namelijk niet bepaald gewaardeerd op de werkvloer. Een minder zelfverzekerde manager komt vriendelijker over en zal bij zijn werknemers en collega’s meer gedaan krijgen. Werknemers zullen ook veel minder geneigd zijn hem of haar tegen te werken.

Wie minder zelfvertrouwen heeft, hoeft dus allesbehalve te wanhopen, aldus Tomas Chamorri-Premuzic. “Als je serieus bent wat betreft je doelen, dan kan minder zelfvertrouwen juist wel eens je grootste bondgenoot blijken te zijn. Het zal je motiveren om hard te werken, het helpt je om te werken aan je tekortkomingen en het zal voorkomen dat je een vervelende ‘jerk’ wordt, die mensen misleidt of beiden.”

Twijfel je af en toe aan jezelf, doe er gewoon je voordeel mee en bedenk dat een groot ego geen garantie is voor (blijvend) succes. Integendeel, aldus de hoogleraar.

Bron: Harvard Business Review.

Foto©Sharon-Anouk Brouns.