Yvette Rooding is egoloog . Ze onderzocht haar eigen ego en dat leidde tot het schrijven van het boek Me myself en m’n ego dat in december 2011 wordt uitgegeven door uitgeverij Aspekt. ‘Ik vond mijzelf niet meer leuk…’ zo begint het boek van Rooding dat, zoals ze zelf zegt, “voortkwam uit een zoektocht.”

Rooding: “Ik voelde mij ongelukkig, opgejaagd en ik snapte eigenlijk niet goed waar het leven voor diende.” In haar zoektocht stuitte de schrijfster op haar Harteloze Ego en Egoloze Hart. En dus ging Rooding volledig met de billen bloot. Dat leidde tot enkele pijnlijke verhalen die achteraf helemaal anders in elkaar bleken te zitten.

Rooding: “Het Ego is dat deel van ons menszijn dat ervoor zorgt dat wij ons vaak ongelukkig voelen. Het is een verzonnen vorm waarmee we ons wel identificeren. We verzinnen zelf dat we iemand zijn als we die auto hebben, dat beroep uitoefenen, die kleding aan doen of ons zus of zo gedragen. En het bijzondere is dat iedereen – die nog onbewust is van zijn of haar ego – gezellig in dit toneelstuk mee doet.”

Hippe moeder, sterke vrouw…

Om het leuk te houden was Rooding volgens eigen zeggen steeds nieuwe rollen aan het uitvinden. “Ik speelde de hippe moeder, de sterke vrouw, de slimme zakendame en de sexy partner. Ik was doodop van dit acteren en pas toen ik dit alles ging herkennen als mijn Ego, kon ik afstand gaan nemen van al die rollen.”

Rooding is sindsdien gelukkig en zichzelf geworden. “Mijn Ego is er nog steeds, maar ik heb hem onder controle.” Over haar reis en haar pijnlijke verhalen gaat haar boek. De theorie in het boek is omlijst met voorbeelden en dat leidt tot een feest van herkenning. Geen luchtig romannetje, zo meent Rooding, maar een boek dat hopelijk een zaadje zal planten.

Uitgeverij Aspekt.