Onlangs werd wetenschappelijk onderzocht dat het soort muziek waarnaar je luistert van invloed is op hoe de wijn die je drinkt wordt beleefd. Hoe zwaarder de muziek, hoe zwaarder de wijn wordt bevonden. Nu kun je dus via Drinkify te weten komen welk drankje je het best drinkt bij bepaalde artiesten.

Zo zijn er al diverse cd’s op de markt om de smaakbeleving van verschillende soorten wijn te accentueren: de Cabernet Jazz CD voor bij een Cabernet, de Merlot Nights CD om een glas Merlot te begeleiden en de Chillin’on the vine voor een relaxed wijnmoment met welke wijn dan ook.

Eerdere studies hebben al uitgewezen dat het draaien van klassieke muziek in een wijnwinkel voor een grotere verkoop van duurdere wijnen zorgt dan bij het draaien van top 40 muziek. Klassieke muziek wordt onbewust geassocieerd met gedachten van verfijning, rijkdom en weelde.

Ook professor in de Psychologie, Adrian North van de Heriot Watt Universiteit in Edinburgh, onderzocht onlangs het effect van achtergrondmuziek op de smaakbeleving van wijn. Na onderzoek onder 250 mensen met vier soorten muziek en zowel rode en witte wijn kwam hij tot de conclusie dat de wijn wordt als zwaar en stevig werd bestempeld bij het beluisteren van een zwaar en stevig muziekstuk, en als speels en verfrissend bij ‘lichte’ muziek Dit effect was groter bij het proeven van rode wijn dan bij witte wijn.

Drinkify

In de categorie muziek en drankjes is er nu Drinkify. Op de website Drinkify kun je intikken welk liedje je aan het luisteren bent en van wie, vervolgens kom je te weten welk drankje het best bij deze muziek past. Opvallend is dat de klassieke muziek kennelijk best beluisterd wordt onder het genot van een rood wijntje, terwijl de The Rolling Stones beter beluisterd worden met een glas rum in de hand.