Organisaties moeten af van managers en adviseurs die anderen vertellen wat ze moeten. “Management is namelijk grote flauwekul,” zegt Jos Verveen, auteur van het boek ‘Bullshit Management.’

‘Bullshit Management’ rekent af met de wijdverspreide overtuiging dat investeren in management zin heeft. Auteur Jos Verveen stelt dat er voor succesvol ondernemen helemaal geen wetenschappelijke blauwdruk bestaat. Sterker nog: door al die modellen, methoden en termen verliezen steeds meer organisaties de essentie uit het oog. “Dit boek is een oproep om te stoppen met management en het heft weer in eigen hand te nemen. Want zo uniek als organisaties met hun producten of diensten kunnen zijn, zo bijzonder kunnen zij zich ook organiseren,” aldus Verveen.

Bullshit Bingo

Dilemmatraining en heimweemarketing, twee woorden uit de woordenlijst van het boek ‘Bullshit management’ van Jos Verveen, zelf ondernemer en bedrijfskundige. Volgens Verveen staat hij niet alleen in zijn mening dat management een hoop onzin is. “Er zijn bedrijven die inmiddels het Bullshit Bingo-spel spelen tijdens vergaderingen om iedereen bewust te maken van het gebruik van bullshit-woorden. Iedereen die tijdens een vergadering een onzinwoord van de lijst gebruikt moet een kruisje zetten. Is de kaart vol dan roept de persoon in kwestie: ‘Bullshit!” Volgens de auteur is management inderdaad grote flauwekul. “Het is bedacht door ene Frederick Winslow Taylor die meende dat er werknemers nodig waren die anderen moesten vertellen wat ze moeten doen. Volgens Verveen is er inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs dat dit concept niet werkt. “Ik heb het niet over leidinggevenden die inhoudelijk bezig zijn, maar over managers die zich alleen maar bezig houden met het vertellen wat andere mensen moeten doen. We zitten nu met de situatie dat de ene helft adviseert wat de andere helft moet doen. Maar organiseren is geen wetenschap.”

Afscheid van de bullshit

Verveen heeft zelf 15 jaar meegedraaid in die miljardenindustrie die management omgeeft. “Ik heb erin geloofd, maar dit boek is mijn afscheid van de wereld waarin ik niet meer geloof.” Wat moeten managers dan wel doen volgens hem? “We moeten terug naar de essentie. Logisch nadenken en doen waarvoor het bedrijf ooit is opgericht, want management is volgens hem “de nagel aan de doodskist” van innovatie en ondernemerschap. Bedrijven zouden een voorbeeld moeten nemen aan familiebedrijven. Die hebben van nature een hekel aan externe adviseurs. Het ergste vind ik dat we heilig geloven in targets en bonussen. Ik vind het ook belachelijk dat mensen een bonus nodig hebben om hun werk goed te doen.”

Bullshit Management van Jos Verveen.