Maandag is het weer Blue Monday. Dat betekent zoveel als ‘de meest depressieve dag van het jaar.’ Althans volgens de bedenker van Blue Monday, de Britse psycholoog Cliff Arnall. Die bestempelde de derde maandag in januari enkele jaren geleden als ‘de dag waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.’ Maar niet getreurd: in zaal Paradiso in Amsterdam is maandag een grootse lachsessie gepland.

De reden waarom we maandag massaal in de put zouden zitten? Goede voornemens zijn al gebroken, de bankrekening is leeg, de nieuwe werkweek start weer en de zomer lijkt nog héél ver weg.

Formule

Cliff Arnall, die gespecialiseerd is in depressies, had zelfs een formule bedacht om zijn bewering wetenschappelijk te staven. In academische kringen werd hij echter overladen met kritiek. Het zou onduidelijk zijn hoe de formule was samengesteld en ook het feit dat de factor ‘tijd’ ontbrak, stuitte op veel scepticisme.

Maar de media pikte Blue Monday wél op en bericht er elk jaar opnieuw uitgebreid over. Volgens dezelfde Cliff Arnall is de gelukkigste dag van het jaar trouwens 19 juni, net voor de zomer officieel begint. Nog maar vijf maanden wachten dus.

Lachen op maandag

Als dat nog allemaal te lang duurt en je deze maandagdepressie voor wilt zijn, kun je altijd afzakken naar zaal Paradiso in Amsterdam, waar maandag vanaf 11 uur ‘s morgens een gooi wordt gedaan naar het record van ‘grootste lachmeditatiesessie.’

Op initiatief van hulporganisatie Dokters van de Wereld komt de Belgische lachcoach Geert van de Vijver de lachspieren aan het werk zetten. Dokters van de Wereld vraagt met de actie aandacht voor Operatie Glimlach, een initiatief om kinderen en jongeren in ontwikkelingslanden met misvormingen, zoals een brandwond of een hazenlip te helpen. Een operatie van 250 euro kan jaarlijks heel wat van deze jongens en meisjes een beter leven geven.