Als het op parkeren aankomt, zijn vrouwen vaak voorwerp van (mannelijke) spot. Geheel onterecht, blijkt nu. Vrouwen kunnen namelijk beter parkeren dan mannen. Dat is de uitkomst van een nieuw Brits onderzoek onder 2.500 chauffeurs. Het onderzoek werd uitgevoerd door NCP, de grootste Britse eigenaar van parkeergarages.

Eerst even dit. Niet alleen de meeste mannen vinden dat vrouwen niet goed kunnen parkeren, ook vrouwen zelf hebben maar weinig vertrouwen in hun eigen parkeerkunsten. Slechts 18 procent van de vrouwen vond namelijk zelf dat ze goed kunnen parkeren. Geheel onterecht, want uit een maximum van 20 punten dat er te behalen viel, scoorden vrouwen gemiddeld 13.4 punten en mannen ‘maar’ 12.3.

Snelheid

2.500 mannelijke en vrouwelijke chauffeurs werden op diverse onderdelen van het parkeren getest. Op één vlak scoorden mannen wel beter: snelheid. Vrouwen deden er 21 seconden over om te parkeren, mannen maar 16 seconden.

Maar die snelheid bleek ook een nadeel, want mannen rijden zo snel door een parkeergarage dat ze veel sneller een lege plek missen. Vrouwen bleken aanzienlijk beter in het spotten van een lege parkeerplaats.

Als die lege plek eenmaal is gevonden, manoeuvreerden vrouwen de auto ook beter tussen de witte lijnen. Vrouwen kozen er ook vaker dan mannen voor om de auto achteruit in het parkeervak te manoeuvreren, 40 procent vrouwen tegenover 29 procent mannen.

Slordig

Meer dan de helft van de vrouwen zette de auto netjes in het midden tussen de lijnen van het parkeervak, tegenover nog geen 25 procent van de mannen. Mannen parkeerden niet alleen een stuk slordiger, nog geen derde van de mannen nam daarna de moeite om een slordig geparkeerde auto te verzetten tot hij wel goed stond geparkeerd. 56 procent van de vrouwen deed wel die moeite.

Showen

Mannen bleken hun parkeerkunsten ook graag te showen als er een vrouwelijke passagier naast hen zat. Zodra er een vrouw in de auto zat, verkozen mannelijke chauffeurs een kleiner vak, terwijl er voldoende ruimere parkeerplaatsen beschikbaar waren.

De parkeertest werd op verzoek van NCP ontworpen door Neil Beeson, de man die ook meewerkte aan de documentaire Last Chance Driving School. “Ik was zelf ook verbaasd door de uitkomst, want mijn ervaring is dat mannen de beste leerlingen zijn. Het kan natuurlijk zo zijn dat vrouwen informatie beter opnemen. In elk geval toont dit onderzoek aan dat vrouwen meer respect verdienen voor hun parkeerprestaties. Feiten liegen niet.”

Bron: The Daily Mail