De koalafamilie in Planckendael heeft er een kleintje bij. De koalababy zit veilig in de buidel van moeder Guwara. Koala’s zijn schuchter en stressgevoelig en daarom weinig te zien in dierentuinen. Planckendael is een van de 7 Europese dierentuinen met koala’s.

 

Een koala heeft onmiddellijk na de geboorte een gevaarlijk parcours af te leggen. Net als bij andere buideldieren wordt de koala na +- 34 dagen in een onderontwikkeld stadium geboren. Het mini-koalaatje is dan ongeveer 2 centimeter groot, de grootte van een boon. Hij is naakt, kaal, blind en roze en moet in de buidel raken. Daar hecht het diertje zich vast aan de tepel en kan het in alle veiligheid en geborgenheid uitgroeien tot een koala in miniatuurversie. 

Na 6 maanden komt het jong uit de buidel piepen en start het met het eten van een soort pap. Dit is speciale mest die mama koala voor het jong afscheidt. De pap bevat bacteriën die het verteren van eucalyptus vergemakkelijken zodat de overstap naar echte, taaie bladeren niet te groot is en hun maagje dit aankan. 

Kieskeurige kauwers
Koala’s eten uitsluitend eucalyptus, maar zijn kieskeurig. Ze eten slechts 100 van de 800 voorkomende soorten. In Planckendael eten ze zo’n 30 verschillende soorten, die speciaal worden gekweekt. In de wintermaanden wordt de eucalyptus uit noodzaak overgevlogen uit Engeland. In eucalyptus zitten veel vezels en stoffen die voor andere dieren giftig zijn. 

Slaapkoppen
Koala’s slapen tot wel twintig uur per dag, vaak in een boom. Zo hoog zitten ze veilig voor honden en andere vijanden. Die grote hoeveelheid slaap hebben ze nodig om hun maag de tijd te geven om die taaie eucalyptus te verteren. Koala’s hebben namelijk een erg traag metabolisme. 

Bedreigde diersoort
In sommige delen van Australië is de koala bedreigd. De eucalyptusbossen raken versnipperd en koala’s kunnen zich niet meer voortplanten. Ze sterven door ziektes en er wordt op hen gejaagd voor hun pels. Ze worden aangevallen door honden of aangereden door auto’s. In andere gebieden komen er teveel koala’s voor en die vreten de bomen kaal. Schattingen over hun aantal lopen uiteen. Het cijfer van 80. 000 overlevers circuleert. Daarom staan koala’s sinds kort op de lijst van bedreigde diersoorten in Australië. Daarom werkt dierentuin Planckendael ook mee aan het internationaal kweekprogramma.

Kraambezoek
Omdat koala’s heel stressgevoelige dieren zijn en kweken niet makkelijk is, kunnen bezoekers van de dierentuin momenteel niet op kraambezoek, maar vanaf het bezoekerspad is in de late namiddag, omstreeks 16 uur, de meeste kans op activiteit.  Voor bezoekers is de baby dan regelmatig bij de moeder te zien wanneer het uit de buidel komt piepen.  

Foto@Planckendael/Jonas Verhulst.