Veel mensen voelen zich vroeg of laat in hun leven wel eens een beetje ongelukkig. Zonder aanwijsbare reden. Sterker: vaak hebben ze alles wat ze zich kunnen wensen. Daarom voelen ze zich behalve een beetje ongelukkig ook een beetje schuldig. Nergens voor nodig, zo blijkt. Je ongelukkig voelen heeft namelijk ook zo zijn voordelen.

Vaak gaat het niet zozeer om een dramatisch ongelukkig zijn, maar meer over een soort van grijze mist die boven je hoofd hangt. Je komt ‘s morgens maar moeilijk uit je bed, neemt liever de telefoon niet op en je wordt al moe bij de gedachte aan het uitvoeren van de simpelste taken. Geen pretje. Vaak voelen ongelukkige mensen zich behalve ongelukkig ook mislukt, een loser.

Je bent niet alleen, zo blijkt. De afgelopen veertig jaar is het aantal depressies bij vrouwen verdubbeld. Fijn, maar wat schiet je daar mee op? Toch is het vreemd dat er in een wereld bevolkt met ongelukkige mensen zo weinig plaats is voor ongelukkig zijn. Het moet allemaal happy en van ‘yehaa’ zijn. Wie aangeeft dat hij of zij ongelukkig is, wordt gemeden als de pest. Ongelukkige mensen zijn de melaatsen van nu.

Misschien dat we daarom met zijn allen liever een hoop pillen slikken dan ons neer te leggen bij een dipje zo nu en dan. Wie de cijfers van het aantal mensen dat jaarlijks antidepressiva slikt er bijneemt, slaat plat achterover. We slikken heel wat af en ondertussen blijven we vrolijk lachen naar de buitenwereld.

Voordelen

Gelukkig lijkt een toenemend aantal experts het erover eens te zijn dat wij moeten stoppen om ‘ongelukkig zijn’ te blijven zien als een ziekte. Volgens hen is een dipje zo nu en nu eenmaal onderdeel van het leven. Sterker: de nodige droefheid is zelfs goed voor ons. Australische onderzoekers ontdekten begin dit jaar dat wij in droevige tijden intelligenter en vooral meer empathisch zijn. We denken dieper na over situaties als we down zijn door de manier waarop droefenis onze hersenen beïnvloed.

Gelukkige mensen daarentegen hebben de neiging om voortdurend over zichzelf te praten, terwijl mensen die in de put zitten meer moeite doen om te luisteren naar anderen. Uit andere onderzoeken blijkt ook dat we ons na een periode van depressie gelukkiger en gezonder voelen dan voor de depressie.

Volgens Paul Keedwell, een psycholoog en psychiater aan de universiteit van Cardiff en auteur van het boek How Sadness Survived, is er een reden waarom depressies door de geschiedenis heen nooit echt zijn geëvolueerd. Volgens hem komt dat omdat depressies ook voordelen hebben. “Depressies maken mensen vaak ook sterker. Soms gooien mensen na een depressie hun hele leven om: ze veranderen van baan of stappen uit een slechte relatie. Depressies wakkeren ook onze creativiteit aan. De beste kunst, boeken en komedie vloeiden vaak voort uit een donkere periode in iemands leven. Zelfs Aristoteles geloofde dat in de waarde van een depressie, omdat we dan in staat zijn tot grote inzichten te komen.”

Vrouwen

Veel vrouwen voelen zich ongelukkig omdat ze een geweldige carrière nastreven, de beste moeder willen zijn en er uit willen zien als een seksgodin. Dat leidt tot chronische stress en depressies. “Door een depressie wordt je nederig, je past je verwachtingen aan en hierdoor zijn we vaak sneller tevreden,” zegt Keedwell. Wie zich volgens hem wat nederiger voelt, kan daarna vaak veel beter contact met anderen maken. Wie last heeft van de ‘blues’ doet er dus beter aan zijn of haar gevoelens niet te negeren, maar een time out te nemen en met vrienden en familie te praten. Je droefheid kan ook iets goeds betekenen. Alles wat je tijdens een depressie leert, neem je mee in je leven. Maar bovenal: je ongelukkig voelen maakt je geen loser, het maakt je menselijk.

Bron: Daily Mail.