Japanners zijn dol op het laten schoonmaken van hun oren. Ze associëren het met hun kindertijd en veel van hen zijn bereid om geld op tafel te leggen voor een grondige reiniging van hun oren. Vandaar dat oorschoonmaak-salons in Japan als paddenstoelen uit de grond schieten.

Sinds de Japanse autoriteiten oren schoonmaken als een medisch beroep hebben erkend, zijn er in het land honderden oorschoonmaak-salons bij gekomen. De meeste klanten zijn mannen die graag even willen relaxen na een drukke dag.

Drie van de vier klanten beweren dat het zo ontspannend is dat ze tijdens het reinigen in slaap vallen. Hoewel hun vrouwen vaak ook oren kunnen reinigen, vinden deze mannen het prettiger om hun oren te laten reinigen in een ontspannen en traditionele omgeving.

Mimikaki

De vrouwen die in een oorschoonmaak-salon willen werken, moeten eerst een opleiding volgen waarbij ze leren hoe ze een ‘mimikaki’ – een traditioneel schoonmaak-instrument – moeten hanteren. Dat leren ze gedurende een cursus van een week. Zo leren ze om de juiste hoeveelheid oorsmeer te verwijderen, omdat oorsmeer onze oorkanalen ook beschermt.

Als klanten het hoofd in de schoot van de vrouwen leggen, moeten deze er alles aan doen om het de klant zo aangenaam mogelijk te maken. Dat betekent dat de vrouwen aan het einde van de sessie in het oor van de klant blazen om eventueel achtergebleven stof te verwijderen.