Ik maak van de nood een deugd, dacht de Koreaanse kunstenares Hyemi Cho. Ze plaatste een schilderij van zichzelf achter haar raam om voorbijgangers te laten denken dat ze naar hen zwaait. Haar schilderwerk had zoveel succes dat het haar nieuwe opdrachten opleverde én een expositie. Dat terwijl haar idee werd geboren uit pure frustratie.

Toen Hyemi Cho ontdekte dat het verhoogde High Line-park recht tegenover haar appartement in New York open zou gaan voor publiek was haar eerste gedachte: daar gaat mijn privacy. Het nieuwe park bevond zich op precies dezelfde hoogte als haar appartementje op de eerste verdieping en het groene park zou heel wat bezoekers aantrekken.

‘Honderden mensen van over de hele wereld zullen de hele dag bij mij naar binnen kijken. Ik word als een aap in een dierentuin,’ bedacht Hyemi Cho. Maar ze besloot om de pottenkijkers te begroeten in plaats van hen te verwensen. Tegelijkertijd wilde ze voorkomen dat voorbijgangers ook écht de hele tijd naar binnen konden gluren. Dus schilderde ze zichzelf kijkend vanachter een gordijn en zwaaiend naar niemand in het bijzonder. Het schilderij plaatste ze voor haar raam.

Blije voorbijgangers

De voorbijgangers kunnen het wel waarderen. “De mensen in het park reageren heel vrolijk op mijn schilderij. Ze zwaaien en maken foto’s. Soms zwaai ik zelf ook eens, als de levende versie van mijn schilderij, en dan zie je ze heel verbaasd opkijken. Daarna lachen ze en zwaaien ze nog een keer.” Hyemi Cho is tevreden met haar oplossing. “Ik heb mijn frustratie over het verlies van mijn privacy opgelost en mensen die voorbij lopen moeten er om lachen en worden er blij van.”

Maar daar bleef het niet bij, want haar schilderij had zo’n succes dat ze ook werd gevraagd om ramen van andere gebouwen langs het High Line-park te voorzien van een ludiek schilderij. De kunstwerken zijn momenteel te zien in de Nancy Margolis Gallery waar de expositie ‘High Line and Personal Stories’ van Hyemi Cho te bezichtigen is.