We horen maar al te vaak dat tieners die worden gepest geen enkele uitweg meer zien en een einde maken aan hun leven. Het boek ‘Huilen zonder Tranen’ van Agnes van den Muijsenberg, dat op 5 februari uitkomt, laat zien wat er gebeurt als er geen einde komt aan pesterijen. Centraal in dit aangrijpende en waargebeurde verhaal staat het leven van de jonge Anne, een meisje dat altijd plezier in haar leven had tot die ene dag.

In het begin van ‘Huilen zonder Tranen’ ziet Anne hoe een medescholiere wordt aangereden door een auto. Ze moet de tas van het slachtoffer bewaken en daarin vindt ze dagboeken. Na lang twijfelen besluit ze de boekjes te lezen en ontdekt ze de afschuwelijke waarheid: het meisje is jarenlang gepest en heeft daarom besloten een einde aan haar leven te maken.

En dan wordt Anne zelf plotseling het mikpunt van pesterijen, die onschuldig beginnen maar al snel verergeren. En het gaat van kwaad tot erger. Anne wordt regelmatig bedreigd en ontkomt niet aan het geweld waartoe de daders in staat blijken te zijn. Uiteindelijk durft ze niet meer naar school, bang voor wat haar deze dag weer te wachten staat. En dan komt de dag dat ook Anne niet meer wil leven…

Verdriet

“Veel kinderen worden gepest en omstanders zijn zich vaak niet bewust van de impact op het leven van het slachtoffer en zijn of haar gezin. Hulp is er nauwelijks en het verdriet is enorm. Kinderen die gepest worden, ontwikkelen hierdoor vaak stoornissen en depressies. Met mijn boek wil ik duidelijk maken wat er gebeurt als het pesten maar blijft doorgaan,” aldus schrijfster Agnes van de Muijsenberg, wiens dochter zelf slachtoffer werd van aanhoudend pestgedrag. 

Agnes van de Muijsenberg schreef ‘Huilen zonder Tranen’ voor alle slachtoffers van pesten: om hen een hart onder de riem te steken. “Maar ook voor de daders – in de hoop dat zij beseffen wat zij anderen aandoen – én voor de hulpverlenende instanties, zodat ook zij gaan beseffen dat er nog veel verbeterd moet worden. Zo zijn de wachtlijsten momenteel veel te lang, maar als je kind niet meer naar school durft, moet je je wel al na twee weken melden bij de jeugdarts,” aldus de auteur.

Met haar dochter gaat het inmiddels beter. “Ze heeft nog een weg af te leggen, maar zij, en ook wij als gezin, komen hier sterker uit, maar dat geldt helaas niet voor alle slachtoffers.” 

Agnes van den Muijsenberg

Agnes van den Muijsenberg (1971) debuteerde in 2000 met haar dichtbundel Gevoelens met woorden. In 2006 kwam haar kinderboek Reizende Rik en andere verhalen uit. Ze schrijft ook voor de online magazines Spentakel en Banger Sisters.  

Praktisch

Huilen zonder Tranen kost 8,95 euro en is vanaf begin februari 2012 verkrijgbaar via Erya Media. 

Foto: Sharon-Anouk Brouns.