Denk je even heel origineel uit de hoek te komen door een zelf uitgekozen kerstcadeau te geven, blijkt dat mensen het gelukkigst zijn als je gewoon koopt wat er op hun verlanglijstje staat. Onderzoekers van de universiteiten van Harvard en Stanford onderzochten het in drie studies en kwamen steeds tot dezelfde conclusie.

Francesco Gino en Francis Flynn vroegen eerst honderd mensen of ze blij waren met hun huwelijksgeschenk. Uit de ondervraging bleek dat mensen cadeau’s het meest wisten te waarderen als gasten iets kochten dat op de huwelijkslijst stond. De gevers van de huwelijksgeschenken zagen dat anders. Zij dachten dat een cadeau dat niet op de lijst stond evenveel gewaardeerd zou worden. Niet dus.

Uit een tweede studie onder 160 personen over verjaardagsgeschenken bleek precies hetzelfde. De gevers dachten dat het niets zou uitmaakten, terwijl de ontvangers van de cadeau’s een gevraagd cadeau meer waardeerden dan een verrassingsgeschenk. Ze vonden dat de gevers die een cadeau gaven wat op de wenslijst stond er beter over hadden nagedacht wat ze zouden geven. De derde studie, onder 90 deelnemers, onderzocht mensen die via Amazon.com een verlanglijstje hadden gemaakt. Ook deze studie kwam tot dezelfde conclusies. Mensen waarderen een cadeau dat op hun verlanglijstje stond meer dan een surprise-cadeau. Je bent dus gewaarschuwd.

Bron: Research Digest