Al ruim 15.000 jaar is de hond de beste vriend van de mens. Veel hondeneigenaren beweren dan ook dat hun trouwe viervoeter precies aanvoelt in welke stemming zij zijn. Voor velen is het een uitgemaakte zaak dat honden empathie voelen ten opzichte van mensen. Nu is dat ook wetenschappelijk bewezen.

 

Wetenschappers Deborah Custance en Jennifer Mayer van het Londense Goldsmiths College onderzochten de reacties van 18 verschillende honden op situaties waarin ze in contact werden gebracht met mensen die zich op allerlei manieren uitten, zoals ondr meer huilen.

Het blijkt dat honden wel degelijk in staat zijn om onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld verdriet, blijheid en andere emoties. 15 van de 18 proefdieren richtten zich ook rechtstreeks naar een pesoon wanneer die huilde.

Dr. Custance benadrukt dat er nog meer onderzoek nodig is vooraleer men onweerlegbaar kan besluiten dat het hier gaat over echte empathie. Het kan namelijk zo zijn dat de honden hopen een beloning te krijgen wanneer ze droevige mensen benaderen.