De Nederlandse vrouw is uniek. Ze loopt altijd op platte schoenen, kan niet flirten, praat als een bouwvakker – maar is wel heel mooi. Santje Kramer interviewde een internationaal gezelschap mannen (en een paar kritische vrouwen) die al geruime tijd in Nederland werken en wonen, om erachter te komen wie de Nederlandse vrouw is. Het eindresultaat, haar boek Het Poldermodel, is nu te koop.

Ze wonden er geen doekjes om: Nederlandse vrouwen hebben het bedrijf Crocs van de ondergang gered, dragen HEMA-ondergoed en knippen hun haar af als ze kinderen krijgen. Geen vrouw ter wereld die zo gelijk is aan de man, die zo’n sterk karakter heeft, maar die paradoxaal genoeg zo weinig werkt. 

Met humor en een gezonde dosis zelfspot tekent Santje Kramer een verrassend en verhelderend portret van de Nederlandse vrouw. Santje Kramer werkt als televisie- en campagnemaker. Samen met Jacqueline Hoefnagels schreef zij Het elfde gebod, Ons soort mensen en Gezocht:man en publiceerde zij diverse artikelen in NRC Handelsblad over de wonderlijke aspecten van het hedendaagse chaotische leven. Kramer werkte samen met Ahmed Marcouch aan zijn boek Mijn Hollandse droom.

Het Poldermodel, Uitgeverij Contact.