De FBI heeft vannacht downloadsite Megaupload.com uit de lucht gehaald en vier personen, waaronder een Nederlander, opgepakt op verdenking van internetpiraterij. Als reactie hebben hackers van Anonymous de sites van de FBI, justitie, het Witte huis, BMI en Universal Music Group gehackt. Het is de grootste aanval van Anonymous tot nog toe. Het is duidelijk hommeles in internetland. Aanleiding zijn twee omstreden Amerikaanse wetsvoorstellen tegen internetpiraterij die censuur mogelijk maken.

Deskundigen denken dat de FBI met deze actie een duidelijk voorbeeld wilt stellen. Met de arrestatie van medewerkers van Megaupload zou de kans op veroordelingen ook aanzienlijk worden vergroot. De medewerkers worden beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie en inbreuk op auteursrechtelijk materiaal. Daar staan in de Verenigde Staten behoorlijk lange straffen op.

Internetdeskundigen vragen zich vandaag openlijk af waarom de FBI juist deze website uit de lucht haalden, terwijl er talloze sites zijn waar gebruikers gratis televisieseries, muziek en films kunnen downloaden. Bovendien gaat Megaupload er juist prat op alleen legaal materiaal aan te bieden. 

Entertainment-industrie

De deskundigen concluderen dat de FBI een voorbeeld wil stellen. Volgens de FBI hield MegaUpload zich niet aan de digital millennium copyright act, die wet houdt in dat een bestand offline gehaald moet worden zodra er een melding komt dat het illegaal is. MegaUpload zegt dat het zich wél aan die wet hield.

In elk geval is duidelijk dat de entertainment-industrie in de FBI een medestander heeft gevonden in de strijd tegen het verspreiders van muziek, televisieseries en films via internet, omdat ze hierdoor hun winsten zien slinken. Onder druk van deze industrie liggen er nu ook twee zeer omstreden Amerikaanse wetsvoorstellen op tafel die internetpiraterij aan banden moeten leggen zonder tussenkomst van een rechtbank, maar die ook de deur openzetten naar censuur. 

Censuur

De wetsvoorstellen zijn vooral omstreden, omdat bedrijven dan wereldwijd elke willekeurige website lam kunnen leggen op beschuldiging van auteursrechtelijke diefstal van producten waarop copyright berust. Kortweg komt het er op neer dat Facebook, Google en Twitter dan ook wel kunnen inpakken.

Ook het feit dat overheden en enkele grote bedrijven straks kunnen bepalen welke websites wel en niet mogen bestaan zijn een doorn in het oog van aanhangers van het vrije internet. Enkele dagen geleden gingen enkele grote internetspelers en de grootste Amerikaanse websites al over tot acties door hun websites 24 uur op zwart te zetten en een petitie op poten te zetten..

Met het lamleggen van Megaupload.com en de arrestatie van enkele medewerkers lijkt de strijd zich nu aan te scherpen. Hackers van Anonymous besloten in een razendsnelle reactie om terug te slaan en legden de websites van de FBI, Het Witte Huis én Universal Music Group plat. Daarnaast hebben diverse leden van de groep aangegeven dat ze verder blijven strijden tegen de twee wetsvoorstellen, door aanvallen uit te voeren op degenen die het voorstel ondersteunen.

Het wordt dus nog spannend. Normaal gesproken zal er volgende week al gestemd worden over een van de wetsvoorstellen.

Eurocommissaris van Digitale aangeledenheden Neelie Kroes sprak zich vrijdag uit tégen de twee wetsvoorstellen. Op Twitter liet ze weten: “”Ik ben blij dat het tij zich tegen SOPA begint te keren: we hebben geen slechte wetgeving nodig als we ons bezig moeten houden met het beschermen van de voordelen van een open internet.” 

Enkele dagen geleden schreven wij al over de twee wetsvoorstellen SOPA en PIPA. 

UPDATE: Inmiddels heeft de Amerikaanse senator Harry Reid een stemming over de Protect IP Act (PIPA), een van de twee omstreden anti-piraterijwetsvoorstellen, uitgesteld. Officieel om de komende weken voor- en tegenstanders tot elkaar te brengen.