Tijdens de maand februari kunnen eigenaren van honden en katten hun huisdier gratis laten onderzoeken bij diverse dierenartsen in Vlaanderen en Brussel. De gratis consultatie voor honden en katten is een initiatief van SAVAB-Flanders, de vereniging van dierenartsen voor kleine huisdieren, en Hill’s Pet, een producent van dierenproducten.

De vereniging en deelnemende dierenartsen willen zo afwijkingen en ziekten bij honden of katten op tijd vaststellen, zodat deze in een vroeg stadium kunnen worden behandeld. De actie kadert in de Maand van de Preventie die in februari in heel België plaatsvindt en die als doel heeft om ziekten direct op te speuren.

Aanmelden

Mensen die hun kat of hond graag gratis laten onderzoeken, moeten zich hiervoor aanmelden en registreren op de website Maand van de Preventie. Vervolgens kunt u een afspraak maken bij een de deelnemende dierenartsen die ook op de website zijn terug te vinden.

Het medische onderzoek van het huisdier is dus volledig gratis, maar het is wel belangrijk om te weten dat er geen extra onderzoeken worden uitgevoerd, zoals röntgenfoto’s, bloedafname, verdoving of vaccinatie.

Geleidehonden

Achter het initiatief schuilt ook een andere goede zaak. Voor elk gezondheidsformulier dat eigenaren van huisdieren aan dierenartsen overhandigen – en dat wordt ingevuld en teruggestuurd door de dierenarts – zal de firma Hill’s Pet een euro overmaken aan het Belgisch Centrum voor Geleidehonden voor de opleiding en lessen van blindegeleide honden.