Bijna de helft van de Nederlanders vindt het vervelend om collega’s gelukkig nieuwjaar te wensen door drie zoenen te geven of te krijgen. Een slechte adem, teveel parfum maar ook ongewenst te lang vasthouden zijn redenen waarom collega’s elkaar liever ontwijken aan het begin van het jaar. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank onder ruim 700 respondenten.

??Opvallend is dat maar liefst dertien procent van de werknemers de hele eerste week vrij neemt om de nieuwjaarszoenen te vermijden. Sowieso probeert meer dan de helft van de werknemers (67 procent) de zoenen angstvallig te ontwijken. Dit doen zij veelal door bij binnenkomst in een keer naar iedereen gelukkig nieuwjaar te roepen (45 procent) of te vertellen dat ze verkouden zijn (negen procent).

Hoe te vermijden dat je gezoend wordt?

??De drie belangrijkste redenen om zoenen te willen vermijden zijn collega’s die uit de mond ruiken, collega’s die je te lang vasthouden en collega’s met slechte parfum/ aftershave. Meer tips om de zoenterreur te vermijden? Zorg dat je elleboog wat gebogen is, maar met voldoende spanning om de ander uit je intieme zone te weren. Zorg dat er een tafel of voorwerp tussen jou en je collega’s staat en steek je hand op en zeg: “Oh ja: nog een gelukkig nieuwjaar, hè.” In het ergste geval zeg je gewoon dat je niet zo van zoenen houdt, een beetje bruut, maar het voorkomt pijnlijke situaties en is direct duidelijk.

Bron: Nationale Vacaturebank