Vandaag kunnen we toch niet anders dan berichten over Femfresh, een Brits bedrijf dat zogenaamde intieme zepen produceert. Femfresh pakte onlangs uit met een reclamecampagne die bij heel wat vrouwen in het verkeerde keelgat is geschoten. Het staaltje badvertising leidde in Groot-Brittannië tot heftige en verontwaardigde reacties en Femfresh kwam uiteindelijk als (morele) verliezer uit de strijd. Wat was er nu precies aan de hand? Het ging allemaal over het benoemen van de vrouwelijke, intieme delen. Een gevoelige kwestie, zo bleek.

 

De Britse zeepfabrikant had in haar campagne voor het benoemen van de vagina allerlei bijnamen gebruikt, zoals jay jay, kitty, nooni, flower, lady garden, la la of froo froo. Dat viel allesbehalve in goede aarde bij de dames voor wie het goedje is bedoeld.
De vrouwen vonden de bijnamen die de zeepjesfirma gebruikte beledigend en betuttelend en stelden zelfs de noodzaak van een speciale zeep voor de vagina, die werd aangeprezen als ‘beter dan echte zeep,’ in vraag. En: waarom de zaken niet gewoon bij de (normale) naam noemen en spreken van vulva of vagina? Of zoals een vrouw het uitdrukte in haar reactie: ‘We zijn toch geen kinderen?’

‘Woohoo for my Froo Froo’
Dat de vrouwen een platform kregen voor hun reacties, had Femfresh helemaal aan zichzelf te danken. Om de reclamecampagne kracht bij te zetten had het bedrijf namelijk een Facebook pagina geopend voor de Woohoo for my Froo Froo campagne.
Met de slogan: ‘hoe je het ook noemt, zorg er voor dat je er van houdt,’ meende de zeepfabrikant haar reclamecampagne zo extra in de verf te zetten. Dat liep toch even anders.
Op de Facebook pagina regende het al snel boze en verontwaardigde reacties. Vrouwen stelden het gebruik van de intieme zeepjes zelf in vraag, maar stoorden zich ook aan de benamingen die werden gebruikt. Waarom het beestje niet bij de naam noemen? Het woord ‘cunt’ was dan ook niet van de lucht in de vele reacties. Dat kon de leiding van Femfresh dan weer niet goed verdragen.

Olie op het vuur
Als bedrijf van intieme zeepjes zou je toch voorbereid moeten zijn op dergelijke reacties, maar niets bleek minder waar. Femfresh liet via Twitter in een reactie aan iemand weten, ‘dat het gebruiken van het woord ‘cunt’ beledigend is voor moeders en dochters.’
Via Facebook werd aan ‘fans’ gevraagd ‘te stoppen met het gebruik van beledigende taal.’ Hierdoor gooide het bedrijf alleen nog maar meer olie op het vuur, dat wil zeggen: de dames werden nog bozer. Het eindigde ermee dat de Facebook pagina door de leiding van Femfresh uit de lucht is gehaald en het bedrijf een bijzonder slechte beurt maakte op vlak van social media marketing.

Wij zeggen: bezint eer ge begint. Marketing via de sociale media is ook een vak en het in de markt zetten van intieme zeepjes voor vrouwen blijkbaar ook. Of hoe je dus volledig de mist in kunt gaan en je eigen imago flink kunt beschadigen.