Op zondag 13 oktober zal de Dageraadplaats in Antwerpen worden getransformeerd tot geefplein. Iedereen kan die dag bruikbare spullen die anders worden weggegooid -zoals kleding, meubels of elektronica- komen brengen of juist halen en in het Repair Café kunnen kapotte dingen meteen worden gerepareerd. Spullen die overblijven, zullen achteraf worden opgehaald door de Kringwinkel. Verder vindt er die dag een geefbrunch plaats dus ook eten is meer dan welkom. Het geefplein is geen ruilbeurs en hanteert een duidelijk motto: Geef, geef, geef!

“Binnen afzienbare tijd worden containerparken en de ophaal van groot huisvuil in Antwerpen niet meer gratis. Ik vermoed dat dit problemen gaat opleveren. Sluikstorten zal de hoogte inschieten. Op mijn verzoek werd deze actie ‘geefplein’ genoemd omdat ik geloof in geven en in een geefeconomie,” zegt schrijver en mede-organisator Jeroen Olyslaegers. Vorig jaar deelde hij een hele winter lang iedere zaterdag gratis soep uit op verschillende andere pleinen in de stad, samen met Nikkie van Lierop en Patsy Van der Parre. De laatste opende onlangs ook de eerste geefkast van Antwerpen op het Damplein. “Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal meer empathie kunnen gebruiken en zo’n geefplein biedt duidelijk een uitweg voor mensen die graag willen geven en de gemeenschap een warm hart toedragen,” aldus Jeroen Olyslaegers.

Bijzonder aan deze testcase is trouwens dat het trio vorige winter de strijd tegen armoede aanging in samenwerking met Occupy Antwerp. Toen probeerde het stadsbestuur de weggeefactie nog aan banden te leggen. Deze keer wordt het geefplein echter samen met Buurt aan de Beurt georganiseerd, mét steun van de stad dus.

“Hopelijk blijkt deze combinatie te werken,” vertelt Jeroen Olyslaegers. “In de toekomst wil ik een coöperatie oprichten die de geefbeweging structuur en verdere mogelijkheden moet kunnen verlenen. Een geefcentrum, centraal in de stad, gerund door vrijwilligers, dat is ons doel.”

Praktisch:

Wanneer? Op zondag  13 oktober.

Waar? Dageraadplaats in Antwerpen.

Hoe laat? Van 9u30 tot 13u.

Meer info vind je op GEEFPLEIN DAGERAADPLAATS

Foto’s: Martine Coene