Krijg een lichaam alsof je twintig jaar in de bak hebt gezeten. Huh? We hebben het hier over Felon Fitness: oefeningen gebaseerd op de gymnastiek van gevangenen. In de Amerikaanse bajes is dat namelijk een kwestie van leven en dood. Bij gebrek aan fitnessapparatuur blijken gevangenen zeer inventief op vlak van lichaamsbeweging. Of wat dacht je van de Celly: opdrukken terwijl een celmaatje op je rug ligt.

Het viel William Kroger als advocaat in het strafrecht op hoe topfit de gevangenen waren die hij bezocht in gevangenissen in de gehele Verenigde Staten. Dit terwijl ze niet eens gewichten mochten hebben in hun cel, laat staan dat ze konden beschikken over fitness-apparatuur. Samen met Trey Teufel, een personal fitness coach, onderzocht hij de oefeningen die er binnen de muren van de gevangenissen werden uitgevoerd en dat resulteerde in het boek Felon Fitness- How to get a hard body, without doing Hard Time.’ 

Niet voor watjes

De schrijvers waarschuwen je alvast: Felon Fitness is keihard en bestaat uit eindeloos veel oefeningen. “Je komt er echt niet met 12 push ups. Vermenigvuldig dat getal maar met tien om een idee te krijgen hoe vaak je oefeningen moet herhalen,’ klinkt het. Maar dan krijg je dus wel een lichaam alsof je twintig jaar in de bak hebt gezeten, zonder ooit in de bak te hebben gezeten.