De Oostenrijkse rechtenstudent Max Schrems wilde weten welke data Facebook over hem had opgeslagen en maakte gebruik van zijn recht deze data op te vragen, via een door Facebook zeer goed verstopt formulier. Facebook probeerde hem nog te ontmoedigen en beweerde dat hij al zijn data kon zien door gewoon in te loggen.

Schrems kreeg uiteindelijk een cd met 1200 pagina’s informatie, waaronder oude vriendverzoeken, zijn volledige lijst ‘pokes,’ complete chatconversaties en ook gegevens waarvan hij dacht dat hij ze had gewist, zoals vroegere vrienden. “Er was niets crimineels bij maar genoeg dat problemen zou geven bij het vinden van een baan. Griezelig dat Facebook deze data bewaart als jij ze hebt gewist.”

Schrems heeft 22 klachten ingediend bij de Ierse ‘Data Protection Commissioner.’ Dit omdat voor Facebook de Europese gebruikers onder het Ierse kantoor vallen. Op al deze punten denkt Schrems dat Facebook de Europese privacywetgeving schendt. Schrems stelt dat Facebook zelfs profielen maakt van mensen die geen lid zijn, via wat leden over hen publiceren.

Momenteel doet de Ierse Data Protection Commissioner onderzoek bij Facebook Ierland. Op europe-v-facebook.org staat het laatste nieuws hierover. Sinds kort is de site beschikbaar in vier talen. Daar staat ook hoe iedereen zijn data bij Facebook kan krijgen. Facebook heeft een stuwmeer van aanvragen; het kan nodig zijn aan te dringen.

Bron: De Pers.

In deze video van Stern TV vertelt hij zijn verhaal.