Blij en vrolijk nieuws voor dierenliefhebbers. In dierentuin Planckendael in Mechelen kun je sinds kort niet alleen de olifanten bewonderen die onlangs van de Zoo van Antwerpen naar een nieuw verblijf in de Mechelse dierentuin verhuisden, maar ook een nieuwe bewoner: girafje Ndale. Moeder Barbie schonk afgelopen week namelijk het leven aan een groot en stevig jong dat in iets minder dan twee uur werd geboren. Dat is bijzonder snel, want de meeste worpen bij giraffen duren drie tot vier uur.

 

Mama Barbie likte haar jong, een mannetje, onmiddellijk droog en binnen drie kwartier waggelde het kalfje zelf rond. De draagtijd van giraffen bedraagt 14 tot 15 maanden. Mannetjes worden tot 5,30 meter hoog, vrouwtjes strekken meestal de nek tot 4,30m. Giraffen zijn de hoogste dieren ter wereld en toch hebben ze maar zeven nekwervels, net als een muis. Ook hun tong heeft unieke afmetingen: die is namelijk wel 45 cm lang.

Bedreigde soort
De giraffen in Planckendael zijn een bedreigde ondersoort en lijken sterk op de zeer bedreigde giraffen in Niger, waarvan nog slechts een tweehondertal in leven is. Dierentuin Planckendael neemt daarom deel aan het Europese kweekprogramma, maar steunt ook de giraffen in Niger door geld in te zamelen voor het bouwen van een waterput voor de lokale bevolking.
Zo kon de dierentuin al 12.000 euro schenken om waterputten aan te leggen in de dorpsgemeenschap Kouré in Niger. Hierdoor verdwijnt de concurrentie tussen mens en dier voor water en verbetert zowel de sociale als de economische situatie van de bevolking. Zo wordt voor een stukje de harmonie tussen mens en dier hersteld.

Foto@Planckendael/Verhulst