Toiletpapier waarvoor geen enkele boom hoeft te worden gekapt. Utopie? Nee hoor, want nu is er Bampa, toiletpapier dat volledig is gemaakt van bamboe en katoen. In Azië, Australië en de Verenigde Staten is Bampa-toiletpapier al enorm populair. Hopelijk kunnen we binnenkort hetzelfde zeggen van Europa.

Er wordt per dag circa 165 vierkante kilometer gekapt voor allerlei industriële toepassingen zoals papierproductie. Ook traditionele tissueproducten worden gemaakt van pulp afkomstig van gekapte bomen. En hoewel de papierindustrie aan herbeplanting doet en zoveel mogelijk gebruik maakt van oud papier voor de productie van tissuepapier, is de aanslag die deze industrie blijft doen op het milieu, aanzienlijk.

Bamboe is een goed alternatief, zo is al gebleken. Deze grassoort die vrij in de natuur – met name in warme, vochtige gebieden – voorkomt, groeit 500 keer sneller dan een boom en na de kap groeit het gewas binnen een jaar weer uit tot een volwassen struik. Het toiletpapier dat van bamboe wordt gemaakt blijkt bovendien even sterk en absorberend. Niet onbelangrijk.

Er zijn over de hele wereld meer dan 1.200 soorten bamboe. De bamboe die Bampa gebruikt, komt van plantages die door de Forest Stewardship Council (FSC) gecertificeerd zijn. Deze plantages bestaan overigens uit andere bamboesoorten dan die door de reuzenpanda’s gegeten worden.