Steeds meer mensen komen afspraken niet na of verschijnen niet op het werk en gebruiken zwakke excuses om zich te rechtvaardigen, een fenomeen dat de Zwakke Excuses Tendens (ZET) wordt genoemd en is uitgegroeid tot een ware epidemie.

Mensen die aan deze tendens lijden zijn geen leugenaars, maar weten gewoonweg niet wat het is om betrouwbaar te zijn. ZET komt voor bij mensen van alle leeftijden, maar vooral jongeren blinken erin uit. Werkgevers blinken dan weer uit in het accepteren van slechte excuses en zijn dus mee verantwoordelijk voor de ZET-epidemie.

Voorbeelden van de ZET zijn er in overvloed: Mijn babysit heeft haar arm gebroken, de taxichauffeur accepteerde geen creditcard, dus moest ik eerst nog  en pinautomaat zien te vinden, ik had gisteren een zware avond, mijn zus vertrekt voor een jaar naar het buitenland en ik moest bloed laten prikken.

Een goed excuus voldoet volgens Kellaway aan vier voorwaarden: Het moet overkomen als een serieuze gebeurtenis, het moet onvoorspelbaar zijn, het kan niet worden gecombineerd met werk?en het moet geloofwaardig overkomen.

Liegen loont

Ook onderzoek van Psychologie Magazine komt tot ongeveer dezelfde conclusie: Liegen loont. Wie denkt makkelijk weg te komen met een leugentje om bestwil of een stevig verzonnen verhaal, heeft gelijk. In de helft van de gevallen hebben mensen het totaal niet door als ze worden voorgelogen.

Een leugenaar ontmaskeren lukt niet doordat we op de verkeerde dingen letten. Zestig procent denkt nog steeds dat lichaamstaal verraadt of iemand liegt. Leugenaars zouden je niet recht in de ogen kijken en nerveus bewegen. ‘Dat is een mythe, maar die gedachte wel logisch,’ zegt Marloes Zevenhuizen van Psychologie Magazine vandaag in de krant het AD.

Recht aan kijken

‘Je redeneert dat mensen hun ogen afwenden als ze zich ergens voor schamen. Zoals bij een leugen dus. Het tegendeel blijkt waar. Mensen die liegen, kijken je vaak recht aan. Omdat ze denken anders betrapt te worden.’

Wat wel helpt, is scherp letten op tegenstrijdigheden in het verhaal dat iemand vertelt. Opvallend is het gemak waarmee mensen de waarheid geweld aandoen. Maar liefst 78 procent liegt als hij iets niet mooi vindt, zoals een cadeautje. En wantrouw vooral die vriend of kennis als hij een afspraak afzegt: 64 procent liegt over de ware reden.

De ander sparen

Maar waarom moet er toch zoveel gelogen worden? Voor veel vrouwen is het een sociaal middel om anderen te sparen. Zo liegen vrouwen eerder over geld dat ze uitgeven. Of geven ze niet-gemeende complimentjes. Mannen daarentegen vermijden juist gemakkelijk de waarheid over hun prestaties.

Bronnen: express.be en ad.nl