Cerca Trova: zoek en gij zult vinden, deze verborgen boodschap in een muurschildering in het Palazzo Vecchio in Firenze heeft voor het eerst geleid tot bewijs dat de verloren gewaande muurschildering: Leonardo Da Vinci’s La Battiaglia di Anghiari – het meesterwerk van de Renaissance – al 500 jaar verborgen zat, daar waar het altijd is geweest: in het Palazzo Vecchio in Firenze.

Wereldnieuws in 2008 en 2011

Het was vorige week ineens wereldnieuws, maar de Italiaanse professore Maurizio Seracini, die al sinds 1975 onderzoek doet naar de verloren muurschildering van Leonardo Da Vinci, kwam op 19 november 2011 zelf al met dit wereldnieuws naar buiten in een onafhankelijke TedTalk, opgenomen in Firenze zelf. En eigenlijk bracht het gerenommeerde Amerikaanse reportageprogramma 60 minutes het nieuws vier jaar geleden al: toen ook verteld door Maurizio Seracini, die toen liet weten zeer dicht bij de ontknoping te zitten van een van de grootste mysteries in de kunstgeschiedenis.

Het is wel zo dat dankzij een combinatie van wetenschappelijke technieken uit de medische en militaire wereld, die Maurizio Seracini als ingenier zelf heeft ontwikkelt in samenwerking met Amerikaanse wetenschappers van de universiteit in San Diego, nu vastgesteld kan worden welke verborgen werelden er allemaal onder schilderijen en muurschilderingen van dan met name Leonardo Da Vinci allemaal verborgen zitten.

En in alle bescheidenheid zegt de wetenschapper dat we zelfs met deze nieuwe technieken nog maar bijzonder weinig weten van de verborgen geheimen en technieken van de meester Leonardo Da Vinci.

Wat betreft La Battiaglia di Anghiari, overigens niet het eerste werk van Leonardo Da Vinci  dat door Maurizio Seracini is onderzocht met deze speciale techniek, heeft de professor nu  sporen van dezelfde donkere pigmenten terug gevonden die Leonardo Da Vinci ook gebruikte om de Mona Lisa te schilderen.  

TedTalk Maurizio Seracini: Dare Un futuro al Passato.

De Italiaanse ingenieur, architect en directeur Maurizio Seracini legt het allemaal zelf uit in deze onafhankelijke TedTalk Dare Un futuro al Passato, opgenomen op 19 november 2011 in de Salone for a Florentine in Firenze, Italië. Italiaans gesproken en met Engelse ondertiteling, en gewoon te zien op YouTube, maar nauwelijks bekeken.

60 minutes 2008

Ook de reportage van 60 minutes uit 2008 staat gewoon op YouTube. Ook hierin wordt alles al zeer helder en duidelijk uitgelegd door Maurizio Seracini en zie je hem zelf aan het werk in de Palazzo Vecchio én zie je dus ook al in welke goede staat La Battiaglia di Anghiari na al die eeuwen is gebleven: de muurschildering die in de Renaissance op het moment zelf al werd gezien als een absoluut meesterwerk. Maurizio Seracini vond ook dagboeken terug waarin de muurschildering over de strijd én de overwinning van Firenze op Milaan door mensen die het hadden gezien, wordt omschreven als overweldigend.

Klein schilderijtje

Ook werd Leonardo Da Vinci, alweer volgens fragmenten uit dagboeken van destijds, wel eens in Firenze gesignaleerd met een klein schilderijtje onder zijn arm. We weten intussen allemaal welk klein schilderijtje dat was, nu in het Louvre in Parijs te bezichtigen, maar eigenlijk meer thuis in Firenze: de Mona Lisa. Maurizio Seracini in 2008: “Is het allemaal toeval, misschien, maar wel een heel bijzonder toeval….” 

Op de vraag of hij wel eens het gevoel krijgt dat de meester die hij onderzoekt meekijkt over zijn schouder als hij werkt aan het reinigen van diens meesterwerk: “Zijn geest is er, die moet er wel zijn….. we zullen het wel vinden, de toekomst zal het uitwijzen.” 

Cerca Trova

Met andere woorden: Cerca Trova, zoek en gij zult vinden, iets dat Maurizio Seracini als sinds 1975 doet en waarbij hij al die tijd enorm is tegengewerkt door bureaucratie en andere ongemakken, maar niet door de mensen van het Salone for a Florentine in Firenze, waar deze speech is opgenomen. Vandaar dat hij bij het uitspreken van zijn eerste woorden even moet slikken voor de erkenning van zijn levenswerk in de hoop dat mensen anders naar kunst gaan kijken in musea, minder passief, en gaan begrijpen hoe je een schilderij ook kunt bekijken. En dan nog: er is nog veel verborgen…

Maurizio Ceracini op Facebook.

Foto home pagina: still YouTube reportage Lost Leonardo van 60 minutes.

De reportage uit het Amerikaanse programma ’60 minutes’ op YouTube van april 2008. ‘Cerca Trova, Zoek en gij zult vinden,’ een boodschap aan de toekomst?