Een opvallende flashmob afgelopen week in Groot-Brittannië. Tientallen vrouwen gaven ‘en plein publique’ hun baby de borst. De vrouwen – die zichzelf de lactivistes noemen – protesteren hiermee tegen de kritiek dat borstvoeding geven in het openbaar aanstootgevend en ‘not done’ is.

De protesterende moeders zeggen ‘de schijnheiligheid zat te zijn.’ Terwijl blote borsten alom aanwezig zijn in reclame’s, videoclips en etalages wordt een natuurlijk gebeuren, namelijk borstvoeding geven, maatschappelijk sterk veroordeeld.

Bedekken

Directe aanleiding voor de flashmob was een voorval in Brighton, waar een moeder die haar kind de borst gaf, werd aangesproken door een leeftijd- en seksegenote. ‘Of ze haar borsten niet beter kon bedekken.’ Niet dus. In onderstaand filmpje leggen de organisatoren van de Flashmob uit waarom ze protesteren.

Het is overigens niet de eerste keer dat Britse vrouwen via een Flasmob duidelijk willen maken dat borstgeving geven in het openbaar moet kunnen. Eerder dit jaar vond ook in Londen al een ‘Breastfeeding Flashmob’ plaats.