Originele reclame die inpikt op de actualiteit: het is een vak apart. HEMA weet hoe het moet en komt vandaag weer eens verrassend uit de hoek. Na de grote teleurstelling gisteren dat de Elfstedentocht niet doorgaat, pakt het leukste warenhuis uit Nederland vandaag uit met een reclameboodschap voor hun softijsjes: ’15 centimeter ijs.’ Wij zeggen: ‘Echt HEMA.’

Nog nooit is er zoveel gepraat over de dikte van het ijs als de afgelopen week. In zowat alle Nederlandse praatprogramma’s én journaals passeerden er heel wat ijsdeskundigen om de toestand van het ijs te becommentariëren. Elke Nederlander weet intussen dat een Elfstedentocht pas verreden kan worden als op de meeste plaatsen ‘minstens 15 centimeter’ ijs ligt. Helaas, bleek dat niet het geval. Voor Hema reden om vanmorgen de creatieve koppen bij elkaar te steken.

Gratis taart

Het is niet de eerste keer dat Hema verrassend uit de hoek komt. Vorig jaar kwam het warenhuis volop in het nieuws toen er ‘s avonds laat een bericht op Twitter verscheen: ‘Voor wie er snel bij is: gratis online taart bestellen bij de Hema.’ Op de website van HEMA stond het nog eens: ‘bosvruchten-clafoutis, van 4 voor 0 euro.’

Gevolg: een stroom aan Twitterberichten en een website die al die bestellingen niet kon verwerken, maar vooral: véél reclame. Een geniale PR-stunt of niet? Bij Hema werd dat ten stelligste ontkend. Het was allemaal te wijten aan een ‘menselijke fout.’ Het toeval wilde wel dat Hema juist op die dag iets te vieren had: het was precies 85 jaar geleden dat de eerste Hema de deuren opende.

Hoe dan ook: een geslaagde ‘stunt’ van Hema en ook de boodschap van vandaag getuigt weer van de nodige creativiteit. Hoewel het dus niet koud genoeg is voor een Elfstedentocht, lijkt het ons wel een beetje té koud voor een softijsje, maar misschien is het wel het juiste troost(pr)ijsje voor al die teleurgestelde schaatsliefhebbers.