Bezoekers van de dierentuin in Los Angeles waren er getuige van – en filmden – hoe een baby orang-oetan voor het eerst ging klimmen onder het toeziend oog van de moeder. Sinds gisteren te bewonderen opYouTube. De geboorte van een baby orang oetan – weliswaar in gevangenschap – is zeer uitzonderlijk, want deze intelligente mensapen zijn met uitsterven bedreigd…

 

Wij hebben de orang oetan ooit met eigen ogen mogen zien in Sumatra in Indonesië, waar men deze mensapen opvangt die om allerlei redenen niet meer voor hun eigen eten kunnen of willen zorgen. Het voelde echt wel als ‘aapjes kijken’ toen om klokslag 12 uur de enorme grote mensapen uit alle hoeken van de jungle tevoorschijn kwamen voor een banaan of wat groenten, terwijl het aanwezige publiek op een houten tribune de camera’s tevoorschijn haalde. Wij hielden onze camera in de tas uit schaamte en dachten: wie zijn nu eigenlijk de apen?

Later ging een andere orang oetan er tijdens een jungletocht nog vandoor met de lunch van een van de gidsen: middageten dat zorgvuldig was ingepakt in grote bananenbladeren. Gelijk had hij achteraf (die orang oetan). Het erge is alleen dat rijst niet goed is voor orang oetans, maar dat vertelde onze gids pas later.

Bedreigde diersoort

Orang Oetans zijn een bedreigde diersoort die door ontbossing en houtkap en bosbranden alleen nog maar voorkomen in Sumatra en op Borneo, het Indonesische- en het Maleisische Borneo. Hoewel anderen beweren dat ze alleen nog in het Indoneschie gedeelte voorkomen en weer anderen beweren dat er diep in de jungle van Maleisië ook nog orang oetans zouden leven.

Het dorp in Sumatra, waar wij de orang-oetangs hebben gezien, is enkele jaren later getroffen door hevige overstromingen ten gevolge van houtkap. Hierbij is een groot gedeelte van de straatarme bevolking omgekomen. Het ging om enkele honderden mensen, die hoofdzakelijk leefden van toerisme van voornamelijk backpackers die er belandden.

Bosmensen en mensapen

Dat alles maakt dat de geboorte en de beelden van deze kleine orang oetans’ eerste klim in de dierentuin van Los Angeles dubbele gevoelens bij ons oproept. Wat ons het meest is bijgebleven is het recht in de ogen kijken van een oran oetan die ons recht in de ogen keek.Het was alsof wij recht in de ziel keken van een oude, wijze man, van een mens. Orang oetans zijn dan ook mensapen.

‘Orang’ betekent ook ‘mens’ en ‘hutan’ betekent dan weer ‘bos.’ Orang oetan (officieel zonder g geschreven) betekent dus gewoon niets anders dan ‘bosmens.’ Als een Indonesiër je als blanke toerist dus vandaag de dag aanspreekt met ‘orang’ vindt hij of zij niet dat je een ‘aap’ bent, maar een doodgewoon ‘mens.’