Vorig jaar hadden wij het er op Ziezózon al over. De Belgische vrouwenraad ging de Auch Award uitreiken: een pijnlijke prijs voor de meest vrouwonvriendelijke uitspraak. De winnaar zou een stekelige cactus krijgen. De Auch Award 2011 ging uiteindelijk naar Bent Goorman voor zijn boek Loser De Luxe. Eén probleem: Bent Goorman is eigenlijk een vrouw. En daar waren zij bij de Vrouwenraad niet blij mee.  

Op de website van de Auch Award staat het heel droog aangekondigd: de Auch Award 2011 gaat naar schrijver Bent Goorman voor zijn boek Loser De Luxe. Daarna volgt de uitleg. ‘Hij schrijft onder schuilnaam de meest vrouwonvriendelijke proza en noemt het dudelit of dicklit. Ook nog eens een sneer naar chicklit…’

De verontwaardiging over de proza van Bent Goorman is groot: ‘…Ik redigeer manuscripten en ben nog nooit zo gedegouteerd geweest….Laat mij citeren uit Goormans roman: “Al die glazen plafond wijven opgetrokken uit ijdele ambitie. Heel hun leven staat in teken van de concurrentie. Ze worden er alleen maar bitsiger en meer verrimpeld van. En een toffe gast gaan ze toch nooit worden. Een vrouwtje met realiteitszin dat niet steeds je gelijke wil zijn, dat is een verademing. Vooral als ze voor de verandering niet uit Thailand komen.”

Bent is geen man

Vrouwenhaat verpakt in woorden, concludeert de Vrouwenraad. Maar achter schrijver Brent Goorman gaat een vrouw schuil, zo ontdekte ze bij de Vrouwenraad toen ze contact opnamen met de uitgeverij om over de uitreiking te praten. Was dat even schrikken.

Er werd beslist om de auteur niet uit te nodigen voor de prijsuitreiking die normaal op 17 januari 2012 zou plaatsvinden. Dat was niet naar de zin van Chris Van Camp, de dame die schuilgaat achter de naam Brent Goorman. Volgens haar werd de Auch Award met veel bombarie aangekondigd, inclusief spotjes op televisie. Nu zou de Vrouwenraad de hele zaak willen verzwijgen.

In een open brief op Facebook legt Chris Van Camp het uit: “Hartelijk dank voor de dubieuze eer om aan Bent Goorman en zijn LOSER DE LUXE boek uw allereerste Auwch Award te besteden. Eerlijkheid dwingt mij om hem echter te retourneren als een boemerang. Uw vrouwonvriendelijkheid slaat immers alles. Bij deze proficiat. U was zo vastbesloten deze wel heel freudiaans vormgegeven award aan een man te geven, dat u wanneer bleek dat vrouwonvriendelijkheid geen mannelijk alleenrecht is, koos voor een doofpotoperatie.”

Officieel heet het dat de Vrouwenraad Van Camp niet kon bereiken.

Auch. 

De aankondiging van de Auch Award op Ziezózon.