In eigen land wist de Belgische muzikant en Zita Swoon frontman Stef Kamil Carlens al veel indruk te maken met zijn muzikale project Zita Swoon Group en de plaat Wait for Me. Deze maand toert de gelegenheidsband niet alleen door België, maar ook door Nederland, Frankrijk en Duitsland om hun album te promoten. Vanaf overmorgen 15 maart is Nederland aan de beurt.

De bandleden van Zita Swoon zullen samen met muzikanten uit Burkina Faso songs van Wait For Me ten gehore brengen in onder meer Nijmegen, Utrecht en Haarlem. Wat je kunt verwachten is een swingende en muzikale avond met eerlijke en rauwe akoestische folk en blues, vermengd met Afrikaanse klanken. Stil zitten wordt moeilijk. Hier alvast een muzikaal voorproefje: Sababu. Het ontstaan…Ook in Antwerpen is er binnenkort een muzikale week met Stef Kamil Carlens in de hoofdrol.

De sound van Zita Swoon Group is een muzikale samensmelting en swingende mix van rauwe akoestische blues en folk met traditionele ‘mandingue’ uit West-Afrika. De krant De Morgen schreef eerder over Wait for Me: ‘…het belangrijkste bleef dat je deze groep geloofde. Het plezier en de spelvreugde vonkten. (..) Wait For Me was duidelijk niet de clash maar de samensmelting van twee culturen.’

Muzikaal project

Het begon allemaal in 2010 toen Stef Kamil Carlens een keer alleen en een tweede maal  met zijn bandleden van Zita Swoon naar Mali en Burkina Faso trok en er onder andere zangeres Awa Demé en balafonspeler Mamadou Diabaté ontmoette. In enkele dagen tijd was een nieuw, muzikaal project geboren. Het resultaat van die samenwerking staat sinds 2011 op Wait for Me.  

De songs op Wait for Me worden afwisselend gezongen in het Engels, het Frans en het Bambara, een taal die die door meer dan zes miljoen west-afrikanen wordt gesproken, waarvan de meerderheid in Mali: een buurland van Burkina Faso. De Afrikaanse liedjes verhalen over de moraal en de sores van het moderne Afrika en hopeloze en herwonnen liefdes.

Bourla inviteert Stef Kamil Carlens die inviteert…

Ook in Antwerpen is Stef Kamil Carlens binnenkort een week lang te horen en te zien. De Bourla Schouwburg nodigt elk jaar een Antwerpse muzikant uit die op zijn beurt een week lang muzikale gasten mag uitnodigen. Dit jaar viel de keuze op Stef Kamil Carlens. Luister in het tweede filmpje onder dit artikel zelf wie de muzikant heeft uitgenodigd en wat je dus zoal kunt verwachten aan muzikale optredens van 20 tot 24 maart.

Praktisch

Nederland: Zita Swoon Group is morgen 15 maart te horen en te zien in Lux in Nijmegen, op 16 maart in Tivoli in Utrecht, op 17 maart in het Patronaat in Haarlem en op 4 april treedt de band ook nog op in de Rotterdamse Schouwburg. Alle speeldata zijn terug te vinden op de site van zitaswoongroup.be.

Antwerpen: 20 – 24 maart: Stef Kamil Carlens inviteert van 20 tot 24 maart in de Bourla schouwburg, Antwerpen. Meer info op de website van het Toneelhuis.

Sabaru door Zita Swoon Group

 

Stef Kamil Carlens inviteert in de Bourla Schouwburg.