2012 is een bijzonder jaar voor de tulp. 450 jaar geleden kwam in de haven van Antwerpen de eerste tulpenbol aan. Speciaal voor deze verjaardag ontwierp de Nederlandse designer en tuinarchitect Ronald van der Hilst een tulpentuin. Meer dan 15.000 tulpenbollen werden geplant die vanaf nu tot eind mei naar hartenlust bloeien in het Arboretum Kalmthout. 

 

Ronald van der Hilst inspireerde zijn ontwerp op een oude plattegrond van de voormalige plant- en boomkwekerij van Charles Van Geert van voor 1896. In 2008 maakte de in Antwerpen woonachtige Nederlander Ronald van der Hilst al een eerste ontwerp voor de Botanische tuin in het Vlaamse Kalmthout. “Ditmaal heb ik een ontwerp gemaakt voor het grasveld voor het historische gebouw Vangeertenhof, waar de tulpen letterlijk in het zonnetje zijn gezet,” legt de landschapsarchitect uit. De tulpenbollen, 10.000 in totaal, plantte hij in het najaar van 2011: op kleur, variëteiten, grootte… Er is verder een aparte strook met meer dan dertig verschillende botanische soorten. Het resultaat is vanaf nu tot eind mei 2012 te zien in het Arboretum in Kalmthout.

Boomkwekerij

Ronald van der Hilst, die nauw samenwerkt met Abraham Rammeloo, de conservator en directeur van het Arboretum Kalmthout, baseerde zich voor zijn ontwerp op de indeling van de plant- en boomkwekerij die vroeger op het terrein van de botanische tuin in Kalmthout was gevestigd. “Omdat er vroeger een boomkwekerij was, is het een mooi park geworden met op sommige plaatsen nog de oorspronkelijke rechte percelen. De paden van de kwekerij, tussen de percelen, droegen vroeger de naam van de heesters die op die plek gekweekt werden.

Mijn tulpentuin ligt ongeveer op de plaats waar vroeger de Allée aux Magnolias liep.
Er staan rond het gazon nu nog schitterende magnolia’s en in de tulpenpercelen hebben Abraham Rammeloo en ikzelf ook nieuwe magnolia’s geplant. De vorm van de bloemen van de magnolia’s doet wel wat denken aan de vorm van tulpen.

De gedachte aan de vroeger kwekerij gaf mij bij het ontwerpen ook de inspiratie om allerlei vlakken te maken met diverse soorten en kleuren tulpen. Zo zijn er vlakken van tulpen te zien in de kleuren boter, chocolade – bruin oranje – en allerlei zoete, romantische tinten…”

Meer dan een tulpentuin
“Ook bij het grote gazon, vlakbij het oude huis, heeft de landschapsarchitect de oude vorm van vroeger terug gehaald en gebruik gemaakt van rechthoeken en diagonale lijnen. “Hierdoor ontstaan er dus vlakken met tulpen: naar kleur, grootte, variëteiten…”

Ronald van der Hilst, een groot kenner van oude, historische, maar ook nieuwe tulpenvariëteiten, maakte ditmaal geen gebruik van historische tulpenbollen, maar introduceert wel enkele nieuwe tulpen. “De Double Palma is de nieuwste tulp: dit is een gevuld bloemige, purperkleurige tulp. Ook World Expression is een gevuld bloemige nieuw, witte tulp; deze heeft een bijzonder verschijnsel voor een tulp. De buitenste bloemblaadjes lijken namelijk meer op echte blaadjes: groen, smal en spits van vorm.

Black Jack

Verder heb ik Black Jack geplant, een zoveelste poging om een echt zwarte tulp te kweken… (lacht) en Menton Exotic, de kleur, naam en het formaat van deze tulp is bijna identiek aan de Menton: de bekende perzikroze Franse tulp, maar bij Menton Exotic zit het exotische in de dubbele bloeiwijze. Ook is er een strook ‘wilde’ of botanische tulpen aangelegd. Dat zijn soms piepkleine tulpjes die niet groter worden dan madeliefjes. De blaadjes van deze mini tulpjes kun je het best van dichtbij bekijken, want die zijn soms even speciaal als de bloemetjes zelf.”

World Tulip 2012
Momenteel is de landschapsarchitect en -ontwerper alweer druk bezig met de voorbereidingen van de World Tulip Summit 2012, die dit najaar plaatsvind in Antwerpen. Het was de Nederlander zelf die deze grootste, wereldwijde tulpenconferentie jaren geleden al naar Antwerpen wist te halen.
“Ik ben enorm blij dat het is gelukt. Dit jaar is het namelijk precies 450 jaar geleden dat de eerste tulp in de haven van Antwerpen arriveerde. Wat weinig mensen in Antwerpen weten, is dat de tulp vanuit Turkije veertig jaar eerder in Antwerpen arriveerde, voordat ze uiteindelijk ook Nederland bereikte (lacht).”
De World Summit 2012 wordt overigens wel georganiseerd in samenwerking met Nederland. Ronald van der Hilst: “Dat is een samenwerking tussen het Arboretum Kalmthout en de Floriade in Venlo. Het wordt een internationaal gebeuren met tulpenkenners en liefhebbers uit onder andere Groot-Brittannië, Turkije, de Verenigde Staten en China.”

Tulpen zijn Chinees

Over China gesproken. De Nederlandse landschapsarchitect ontdekte eerder al, dat de eerste schriftelijke vermelding van een tulp terug is gevonden in een Chinees document. “Dat is wel speciaal, want de Chinezen zijn dol op Tulips from Holland en zeggen dan: “The tulip is Dutch.” Ik leg hen dan uit: “Nee hoor, de eerste schriftelijke notitie van een tulp is Chinees. De Chinezen maakten dus al eeuwen eerder kennis met de tulp dan de Nederlanders, die ze dan weer ontvingen uit Antwerpen. Tulpen zijn dus zover we nu weten een Chinese ‘uitvinding.’ (lacht).

Overigens belandde Ronald van der Hilst dan weer in China dankzij de provincie Antwerpen, waar een verzoek binnenkwam om deel te nemen aan de International Garden Expo 2011, een wereldtentoonstelling met en over tuinen in de Chinese miljoenenstad Chongqing.

De provincie speelde het verzoek door aan Abraham Rammeloo van het Arboretum van Kalmthout en samen met Ronald van der Hilst trok hij in 2011 naar China om een paviljoen met tuin aan te planten. Voor de Antwerpse inzending ontwierp Ronald van de Hilst speciaal voor het paviljoen …hoe kan het ook anders: een tulpentuin.

En de Nederlanders?
Ronald van der Hilst: “Het is jammer om te zeggen, ik ben zelf Nederlander, maar de Nederlanders waren in 2011 niet vertegenwoordigd op de wereldtentoonstelling in China. Bij de voorbereidingen van de World Tulip Summit later dit jaar ontdekken Abraham Rammeloo en ikzelf dat de Nederlandse kwekers uit de beroemde bollenstreek vooral geïnteresseerd zijn in het verkopen van tulpen, aan bijvoorbeeld China of toeristen die nu allemaal naar de wereldberoemde tulpen komen kijken. In Holland. (lacht)
We vonden in Nederland ook een tulpenspecialist met enorm veel historische kennis over tulpen en maar liefst 16.000 soorten privé-variëteiten, maar deze man wilde zijn kennis enkel delen… tegen betaling. (lacht) Maar de tulp is van iedereen en iedereen mag al mijn tulpen vanaf nu gratis komen bewonderen. In Kalmthout.”

©ziezozon

Praktisch
Van 1 april 2012 tot 31 mei 2012 in het Arboretum Kalmthout, vlakbij het treinstation. Voor de openingsuren en meer informatie kun je terecht op de site van het Arboretum Kalmthout. Op zaterdag 28 april is er ‘s avonds een Ottomaans tulpenfeest met bloesemwandeling en Ottomaanse live muziek. Vooraf inschrijven is nodig.

Voor meer informatie over Ronald van der Hilst en zijn werk kun je terecht op zijn website.

Expositie

In het bezoekerscentrum is er ook een tentoonstelling met onder meer de tulpenvazen van Ronald Van Der Hilst, verder ook illustraties van zijn hand en oude prentkaarten. In de tuin zelf zijn ook prachtige afbeeldingen te bewonderen, die je tussen de tulpenwandeling door kunt bewonderen.