‘Toen de goden hun werk wilden bekronen, schiepen ze op de laatste dag de sterren uit tranen en de Kornaten uit een stukje zee.’ Schrijver Bernard Shaw was behoorlijk onder de indruk van Kroatië. En wij met hem. Met 1.185 eilanden is Kroatië het laatste stukje paradijs in Europa.

Kroatië bestrijkt de volledige kuststrook aan de Adriatische Zee en dat betekent maar liefst 1.700 kilometer strand. De kust en het strand hadden vreemd genoeg baat bij de oorlog die het land tussen 1990 en 1993 teisterde, want de natuur kon – door het stilvallen van het toerisme – weer prima herstellen. De wateren voor de kust van Kroatië behoren tot de schoonste van de Middellandse Zee.

De kust zelf is behield zijn charme dankzij de pittoreske plaatsjes waar het leven zijn gangetje gaat en je genoeg hebt aan een goed glas wijn en lekker eten. De 4,5 miljoen inwoners van de republiek Hrvatska beseffen heel goed dat ze in een van de laatste paradijzen van Europa wonen. Er wordt dan ook hard gewerkt om de toeristen naar hun land te lokken.

Met succes. Het toerisme is in korte tijd uitgegroeid tot de belangrijkste inkomensbron. En de verwachtingen voor de toekomst zijn groot, want Kroatie zal op 1 juli 2013 toetreden tot de Europese Unie. Voor het toerisme zal de toetreding ongetwijfeld gunstige gevolgen hebben.

Sterren en muziek

Kroatië heeft het dan ook allemaal: zon, zee, natuur en cultuur. Daar komt nog bij dat het land vergeleken met de buurlanden een bijzonder goedkope vakantiebestemming is. Een van de manieren om het land te verkennen is een cruise langs de kust, een reis die doorgaans start vanuit de havenstad Pula, waar de skyline wordt gedomineerd door het historische Romeinse amfitheater.

Pula is de grootste stad van Istrië en ligt op de meest zuidelijke punt van het schiereiland. Met haar 70.000 inwoners is hier het hart van handel en industrie. De haven ligt uitstekend beschut en biedt ook aan grotere schepen toegang vanwege de brede monding. De rondom liggende heuvels houden in de winter hevige stormwinden tegen.

Het amfitheater, het vroegere strijdtoneel van gladiatoren is vandaag een openlucht concerttempel. Sting was dolenthousiast toen hij er optrad en Bon Jovi nam er een videoclip op. Het amfitheater zou volgens de plaatselijke bevolking ook worden gebuikt door vrouwen die van een opdringerige man af willen raken. Je zegt simpelweg: “Ik ontmoet je om zes uur in de hoek van het amfitheater.” Het theater is vanzelfsprekend volledig rond.

Voor de kust van Pula ligt het eiland Brioni, waar oud-president Tito een verblijf had. Het is een eiland waar talloze wereldberoemde diva’s hun opwachting maakten. Tito nodigde er sterren als Sofia Loren, Richard Burton en Elizabeth Taylor uit.

200 dolfijnen

Onze eerste stop is Mali Losinj. De hoofdstad van deze prachtige archipel van veertig eilanden ligt aan de golf van Kvarner, een diepe baai ten zuiden van de havenstad Rijeka. Van oudher was dit de plaats waar de ‘high society’ neerstreek, vandaar dat je er vandaag de dag nog altijd veel luxe-hotels en elegante droomvilla’s vindt.

Mali Losinj ligt in de baai van Augusta en beleefde in de negentiende eeuw gouden tijden dankzij de scheepsbouw. Ook vandaag de dag is het nog een bruisende stad. Het is al avond als we van boord stappen en de restaurants en terrassen aan de haven zitten overvol. In de winter wonen hier slechts 6.000 mensen, maar in de zomer verblijven er gemakkelijk 40.000 personen.

Al snel wordt duidelijk dat Mali Losinj heel wat te bieden heeft: behalve een prachtige kust vind je hier meer dan 200 dolfijnen en duizenden zeldzame planten. Je vindt er zeedennen, palmbomen, oleanders, citrusbomen en veel stekelige plantensoorten.

Vanuit het haventje kun je excursies maken naar kleinere, onbewoonde eilanden. Mali Losinj is ook een paradijs voor wandelaars. Het eilandklimaat en bijzonder schone en aromatische lucht hebben een heilzame werking op de luchtwegen en daarom verblijven toeristen hier graag het hele jaar door.

Met een beetje geluk zie je trouwens uit de verte een school dolfijnen. Excursies naar de dolfijnen zijn er trouwens niet, want de bevolking van het eiland wil de dolfijnen boven alles beschermen tegen uitsterving. Je kunt er zelfs een dolfijn ‘adopteren’ en je steentje bijdragen aan het welzijn van de dieren.

Onbewoond eiland

De volgende dag varen we richting Telascia, een onbewoond eiland dat is uitgeroepen tot nationaal park. Terecht, zo blijkt. In het midden van Telascia bevindt zich een adembenemend zoutmeer, waar de Karl May-film ‘De schat in het zilvermeer’ werd opgenomen. Het ongerepte natuurpark ligt aan een diepe baai ten zuiden van het eiland Dugi Otok.

Omdat de cruiseboot de baai niet kan invaren, worden we met sloepen naar de ingang van het park gebracht. Via een wandelpaadje komen we bij het meer. Het water is hier twee tot drie graden warmer dan het zeewater. Wij laten ons drijven op het helder blauwe water, terwijl we genieten van de natuur om ons heen.

Dubrovnik

De parel van de Adriatische kust is zonder twijfel Dubrovnik. Hoewel Dubrovnik tijdens de oorlog zwaar beschadigd raakte – van de 824 gebouwen werden er destijds 563 zwaar beschadigd – is de stad inmiddels weer in volle glorie hersteld. Alle daken werden hersteld en beschadigde straattegels werden vervangen. De inwoners van de stad vonden de nieuwe tegels overigens veel te geel. De originele steen van het eiland Vrnik was niet meer voorradig en dus werd er steen ingevoerd uit Slovenië, Frankrijk en Duitsland.

Wij vinden de stad ondanks de ‘gele’ tegels adembenemend en komen via een van de vier ingangen in de stadswallen de stad binnenlopen. De hoofdstraat en het centrale plein, die samen een L vormen, wordt aan de korte zijde gesierd door de barokke kathedraal. Dubrovnik is een mengeling van stijlen en vormen. Wij begeven ons in het labyrint van pittoreske straatjes en pleintjes. Op een van de pleintjes stuiten we op een groente- en fruitmarkt. Als de klokken van de kerk om twaalf uur het einde van de markt inluiden, worden de etensresten die achterbleven op het plein opgepeuzeld door de duiven. Ook wij besluiten iets te gaan eten in het straatje Prijeko. Hier bevinden zich tientallen restaurants die hongerige toeristen naar binnen proberen te lokken.

Nonnen en nimfen

Vandaag zetten we koers naar Mljet, het zogenaamde ‘groene’ eiland. In het centrum van het eiland liggen twee zoutmeren die via een smal kanaal met de zee verbonden zijn. In het grootste meer ligt het voormalige klooster van de heilige Maria, dat alleen met een bootje bereikbaar is. Volgens de legende hebben in het klooster ooit nimfen gewoond, maar zelfs de nonnen van het klooster betwijfelen dat.

Voor de toerist is Mljet een waar natuurparadijs. Vooral de rust en de natuur maken het eiland tot een geliefd oord voor natuurfreaks. Dezelfde middag komen we aan in Korcula, de hoofdstad van het gelijknamige eiland. Korcula is de geboorteplaats van ontdekkingsreiziger Marco Polo. Tot op de dag van vandaag ruziën de Italianen en Kroaten over zijn afkomst. De Kroaten, die beweren dan Marco Polo een Kroaat was, beroepen zich op een geboorteakte die is teruggevonden in het gemeentehuis van Korcula. De Italianen beweren dat de stad in die periode onder hun bewind viel. Wat wel zeker is, is dat de jonge Marco vanuit zijn torentje in zijn geboortehuis over de zee tuurde en zijn toekomst als zeevaarder voor zich zag.

De volgende dag varen we naar Hvar, een eiland beroemd vanwege de vele lavendelvelden die het eiland elk jaar paars kleuren. In het plaatsje Humac ontmoeten we kruidendokter Mijoslo Bartulovic, een botanicus die al een eeuwigheid rondleidingen organiseert op het eiland. Hij leert ons dat een portie salie garant staat voor een lang en gezond leven. Bovendien werkt het ook nog als een afrodisiacum. De rondleidingen van de kruidendokter zijn een echte aanrader.

Laat-mij-erdoor in Split

Op de laatste dag staat het bruisende Split op het programma. De horizon van de havenstad wordt gedomineerd door het paleis van de Romeinse keizer Diocletion. Zo te zien, keek hij niet op een paar centen. Het paleis en de 220 bijgebouwen beslaan maar liefst 30.000 vierkante meter.

Tegenwoordig herbergt het complex restaurantjes, cafeetjes en winkeltjes. Binnen de muren is gemotoriseerd verkeer verboden, met uitzondering van de kleine elektrische autootjes de de restaurants en de winkels bevoorraden. Tussen de kathedraal en de tempel belanden we in het smalste straatje van de stad: het laat-mij-erdoor-straatje.

Net buiten de stadsmuren stuiten we op het standbeeld van Grgur Ninski, gemaakt door de bekende Kroatische beeldhouwer Ivan Mestrovic. De Kroatische bisschop Vinski vocht in de tiende eeuw voor de vrijheid om Kroatisch te kunnen spreken tijdens de liturgische diensten. Volgens de bevolking van Split brengt het geluk als je de grote glimmende gouden teen van Grgur aanraakt. Het is er dan ook aanschuiven. Veel jongeren hopen na een aanraking van de grote teen van Grgur hun examens tot een goed einde te brengen.

Meer informatie over cruises naar Kroatië.

Wat moet je zeker gaan doen?

– Winkelen in Split. In winkelcentrum Marichal Marmont vindt je alles wat een shopper nodig heeft. In Marmottova Ulica, de hoofdstraat, vindt je vooral veel winkels met sieraden.

– Ook de vismarkt in Split is een bezoekje waard. Hier koop je voor geen geld een gefileerde vis.

– Galeria Mestrovic, het voormalige geboortehuis van de bekende beeldhouwer Ivan Mestrovic, is een echte aanrader. De man maakte gedurende zijn leven meer dan duizend beelden, waarvan een groot deel te bezichtigen is in dit museum.

– Vanuit Split is een dagtrip naar Omis meer dan de moeite waard. Het plaatsje aan de rivier Cetina was ooit een zelfstandige republiek van piraten. Vandaag de dag kun je er bergen beklimmen, de rivier afvaren en zalig eten.

– Vanuit Dubrovnik kun je naar Ston, een oesterparadijs waar 120 families leven van de ostrea edulis, een oestersoort die alleen hier wordt gekweekt. Volgens de inwoners van Ston zijn de Fransen ‘stinkend jaloers’ op hun oesters, omdat de Kroatische oester een veel sterker afrodisiacum is dan de Franse broertje.