IJsland is de place to be in 2012. Dat vinden althans de lezers van Lonely Planet. Het vulkanische eiland wint De Best in Travel Award 2012 met klinkende cijfers. IJsland veroverde namelijk maar liefst 32 procent van alle stemmen. De favoriete stad voor 2012 is Reykjavik. De IJslandse hoofdstad kreeg 27 procent van de stemmen. In IJsland valt dan ook heel wat te beleven. Bovendien is IJsland ook uitermate geschikt voor een korter verblijf.

Via reisorganisator Arctisch Avontuur kun je nu een kort verblijf op het vulkanische eiland boeken. Tijdens het ‘Winter Action Weekend’ rijd je per quad race door lavavelden van de Hengill-vulkaan, je wandelt door de indrukwekkende Leiðarendi lavagrot in de Blue Mountains, je rijdt met een sneeuwscooter over de tweede grootste gletsjer van IJsland, staat op enkele meters van de 28 meter hoge Skogafoss Waterval en krijgt een introductieles ijsklimmen.

Je arriveert op donderdag in Reykjavik. Op maandag vlieg je weer huiswaarts. Het volledige Action Weekend is mogelijk vanaf € 530, zonder de vlucht en het hotel in Reykjavik, maar ook daarvoor kan Arctisch Avontuur speciale deals aanbieden.

IJsland met Herman van Veen

Ook reisorganisator IJslandreizen zet het vulkanische eiland op de eerste plaats. Net voor de feestdagen biedt IJslandreizen een eenmalige reis aan met een concert van de Herman van Veen als kers op de taart. De reis start op 15 december en duurt tot en met 18 december. Foto: Rudi GagelJe gaat chillen in de geothermische bronnen van de Blue Lagoon en maakt kennis met Reykjavik. Daar vindt ook het concert van Herman van Veen plaats, meer specifiek in de historische houten kerk Frikirkjan in het stadscentrum.

De dag na het concert volgt er een bustocht van circa acht uur, die je langs de bijzondere IJslandse natuur loodst. Zo kom je onder andere langs het nationaal park Þingvellir, Werelderfgoed van de UNESCO. Van daaruit gaat het richting Geysir, een beroemde plek van blubberende modderpoelen en heetwaterbronnen waar voortdurend kokend water omhoog borrelt. Daar bevindt zich tevens de geiser Strokkur, die regelmatig uitbreekt. Nabijgelegen ligt ook de Gullfoss, de gouden waterval, die voor velen de mooiste van IJsland is.

* Foto Herman van Veen Rudi Gagel.