Drie leerlingen van fotograaf Helmut Newton brengen een hommage aan hun mentor met een tentoonstelling die van 26 oktober tot 16 december in Antwerpen te zien is. Mark Arbeit, George Holz en Just Loomis waren nog jonge studenten toen Helmut Newton hen hun eerste job aanbood, waarbij hij hen voor altijd beïnvloedde. 

 

Al sloeg elkeen nadien een andere weg in en ontwikkelden ze zo een eigen stijl, nog steeds vinden we in alle foto’s van het drietal en stukje Helmut Newton terug. En exact daarom houden deze drie heren, door Newton steeds de ‘three boys from Pasadena’ genoemd, de traditie om hun tentoonstellingen samen te doen. 

Hun hommage aan hun leermeester houdt ook halt in het Antwerpse eyeLoco met de tentoonstelling ‘Three Boys from Pasadena – a tribute to Helmut Newton,’ waarin zij de invloeden van Newton tonen aan het kunstlievende publiek. I

De Three Boys

De fotografie van George Holz toont misschien nog het meeste de invloed van Newton. Vooral de felle contrasten en de haast monumentale stijl die hij in zijn naaktfotografie verwerkt, gecombineerd met een liefde voor de vrije natuur, vonden we eerder al bij zijn mentor terug.

Terwijl Holz ervan houdt zijn modellen bij te sturen en richtlijnen te geven, is Just Loomis terughoudender. Hij wacht soms minutenlang op het juiste moment, om dan met één klik het verhaal, de emotie en het leven van mensen in één perfecte foto vast te leggen.

Mark Arbeit liet zich dan weer inspireren door schilders als Irving Penn, van wie hij de liefde kreeg voor een indirecte lichtinval. In zijn fotoreeks ‘Artist Atelier,’ waarbij hij vrouwelijk naakt fotografeert in schilderstudio’s, vind je een mooie combinatie van zowel Helmut Newton, Irving Penn als Man Ray, wiens surrealisme hij zeer bewonderde.

Voor meer informatie, surf naar eyeLoco.

Foto ©Just Loomis.