‘Wist je dat er een nieuw continent ontdekt is? Een continent ter grootte van Frankrijk en Spanje bij elkaar. Zonder de aanwezigheid van mens, dier of natuur, maar puur bestaand uit plastic. Heb jij al gehoord van deze plasticsoep? Wij wel en wij zijn zeer bezorgd over de vervuiling van de aarde door het opstapelende plastic afval.’ Met deze mededeling organiseren enkele verontruste Nederlandse jongeren van 11 tot en met 17 juni 2012 Zero Plastic Week.

Volgens de Zero Plastic Heroes, zoals de groep verontruste consumenten zichzelf noemt, heeft plastic heeft namelijk meer dan 450 jaar nodig om te vergaan, terwijl het meeste plastic slechts luttele momenten wordt gebruikt. Zij vragen zich dan ook af: hoeveel behoefte aan een plastic jasje heeft een komkommer of paprika nu echt?
Uiteindelijk komt veel van ons plastic afval terecht in onze directe leefomgeving en uiteindelijk in de oceaan. Slechts een deel wordt gerecycled. Daarom willen de Zero Plastic Heroes jou bewust maken van dit mondiale pijnpunt en tegelijkertijd de consumptie van plastic terugdringen.

Meedoen aan Zero Plastic Week?

Wat is het plan? Met zoveel mogelijk mensen van 11 tot en met 17 juni 2012 geen nieuw plastic kopen. Jortom: een week lang leven zonder plastic. In een YouTube filmpje leggen ze het zelf uit, ook hoe jij kunt meedoen aan Zero Plastic Week en dus zelf een Zero Plastic Hero kunt worden.