Ook ondergoed kan een stuk duurzamer of wat dacht je van onderbroeken van bamboe? Bij greendaddy.nl kunnen mannen alvast terecht voor boxershorts, T-shirts en sokken van bamboe, terwijl vrouwen er bh-tops, T-shirts en sokken van bamboe kunnen bestellen. Hoewel bamboetextiel nog geen 10 jaar bestaat, wordt nu al verwacht dat bamboe de mode-industrie ingrijpend zal veranderen, vanwege de talloze voordelen die het oplevert. Zoals bijvoorbeeld dat het lekker zacht voelt aan de billen.

 

De afgelopen 7.000 jaar hebben we katoen gebruikt, maar al jaren gaan er stemmen op om een minder vervuilend alternatief te zoeken. Hoewel katoen circa 2,5 procent van de beschikbare landbouwgrond beslaat, is het namelijk goed voor 16 procent van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Dat zijn jaarlijks 4.000 volle treinwagonladingen met kunstmest en bestrijdingsmiddelen die uitputting van de bodem, erosie, lucht- en oppervlaktewater verontreiniging, huidziekten en allergieën veroorzaken.

Daarom alleen al is bamboe een goed alternatief. Er worden bij bamboe namelijk geen pesticiden, insecticiden of kunstmeststoffen gebruikt. Bamboe groeit ook razendsnel en bijna overal, ook op hellingen waar niets anders gedijt. Het verbetert de vruchtbaarheid van de grond waarin het groeit en gaat gronderosie tegen.

Bamboe neemt bovendien 35 procent meer CO2 op dan andere planten. Vanwege de snelgroeiende populariteit breidt bamboe snel uit en gaat zo effectief het broeikas effect tegen. Bamboe levert bovendien per vierkante meter 10 keer zoveel opbrengst dan katoen.

Maar bamboe die eenmaal is verwerkt tot textiel heeft nog meer voordelen. De stof van bamboe is bijzonder zacht, omdat de vezel van bamboe van zichzelf mooi rond is. Bamboe heeft ook de eigenschap dat het warmer is bij koud weer, maar juist frisser als het warm is. Bamboe reguleert de temperatuur via micro gaatjes in de vezel, waardoor het lichaam goed blijft ademen. Dat scheelt een paar graden met katoen (warmer of frisser).

Geen stinksokken meer
Bamboe sokken en -onderbroeken ruiken ook langer fris, omdat bamboe uitstekend ademt en ventileert. Verder plakt deze stof niet aan de huid en blijft het langer droog. Bamboe absorbeert (transpiratie-) vocht 3 keer beter dan katoen. Ook een eigenschap die helpt tegen zweetvoeten. Ten slotte geeft bamboe-textiel minder kans op allergische reacties. Bamboe is daarom perfect voor de extra gevoelige huid. ?

Allemaal redenen om je lijf te verwennen met bamboetextiel. Meer informatie en alle producten vind je op greendaddy.nl.