De gemeenteraad van Toronto keurde onlangs een volledig verbod op plastic zakjes goed. De stad met 2,5 miljoen inwoners zal vanaf 1 januari 2013 de eerste Canadese stad zijn die winkeliers verbiedt om nog langer plastic wegwerpzakjes te verstrekken. In de Verenigde Staten hebben meerdere steden, waaronder San Francisco, Washington DC en recent Los Angeles, een dergelijk verbod al goedgekeurd. Overdreven? Niet bepaald, want onlangs werd bekend dat plastic zakjes in de natuur heel wat meer schade veroorzaken dan tot nog toe werd gedacht. Plastic is namelijk niet zo ‘fantastic.’

Eerst nog even wat maatregelen die recent werden doorgevoerd aan de andere kant van de wereld. Eerder deze maand keurde Hawaï als eerste Amerikaanse staat een algeheel verbod op het gebruik van plastic boodschappentasjes goed. De Amerikaanse staat heeft volgens eigen zeggen te kampen met zeer ernstige plasticvervuiling en maatregelen konden niet uitblijven. Daarom mag er binnenkort in geheel Hawaï geen plastic wegwerpzakje meer worden gebruikt of uitgereikt.

Ook steeds meer grote steden in de VS verbieden het gebruik van plastic wegwerptasjes. Op 24 mei 2012 keurde het stadsbestuur van Los Angeles een verbod op plastic zakken goed. Eerder, in 2007, had San Francisco, al een verbod uitgevaardigd en ook Washington DC heeft al een verbod goedgekeurd op het verstrekken en gebruiken van wegwerpzakjes. Ook kleinere steden in de staat Californië hebben al een dergelijk verbod: in totaal zijn de wegwerpzakjes al in zo’n kleine vijftig steden verboden.

Waarom maakt iedereen, inclusief politici, zich aan de andere kant van de wereld zo druk om de wegwerpzakjes die wij hier in Europa vrijwel dagelijks gebruiken zonder er bij na te denken. Heel simpel: plastic zakjes vormen een enorm milieuprobleem en dan hebben we het nog niet over de hoeveelheid zwerfvuil die er ontstaat, maar vooral over het nadelige effect op de natuur en de dieren.

Niet zelden belanden de zakjes in de natuur. Als je bedenkt dat het 450 jaar duurt voordat zo’n zakje is afgebroken, is het niet zo verwonderlijk dat de gevolgen niet kunnen uitblijven. Mensen die er met hun neus bovenop zitten en de gevolgen zien, ofwel onderzoeken, trekken al jaren aan de alarmbel. Pas recent lijken ze ook enigszins gehoord te worden.

Hoewel de meeste zakjes maar een- of tweemaal worden gebruikt, komen veel wegwerpzakjes uiteindelijk in de zee terecht, waar ze belanden in de magen van vissen, vogels, zeeschildpadden, vogels, insecten…

Een drijvend eiland van afval
Op de Stille Oceaan bijvoorbeeld drijft een enorme hoeveelheid plastic en ander afval rond ter grootte van pakweg Frankrijk en Spanje samen, de Great Pacific Garbage Patch genoemd. Het vele afval dat er drijft, komt samen en vormt er een enorm ‘eiland’ van vuilnis, die op een of andere manier in het water is gedumpt of beland. Volgens milieudeskundigen drijft er in de oceaan in totaal 100 miljard kilo plastic rond.

Ook in de Noordzee drijft er heel wat plastic rond. Vorig jaar nog bleek uit onderzoek dat in de maag van 95 procent van de Noorse stormvogels – die een goede graadmeter vormen voor het meten van de milieueffecten van plastic afval op levende organismen in zee – plastic is aangetroffen. Het gaat trouwens niet om een enkel onderzoek, want de Noorse stormvogel wordt al dertig jaar onderzocht op de aanwezigheid van bestanddelen van plastic.

In 5 tot 10 procent van de vissen wordt inmiddels ook al plastic aangetroffen. En zo komt het plastic uiteindelijk ook op ons bord terecht. En dan te bedenken dat veel bestanddelen van plastic niet of zeer moeilijk op te sporen zijn.

Fishing for Litter
Er is ook wel een beetje goed nieuws. Omdat plastic afval in het water een steeds groter wordend milieuprobleem vormt, hebben honderd Nederlandse garnalenvissers in het kader van het Fishing for Litter project onlangs toegezegd (plastic-) afval op zee te verzamelen. Vuilnis die ze op zee tegenkomen wordt door hen uit zee gevist en in grote zakken naar Rotterdam gebracht waar het wordt onderzocht. Op die manier hoopt men zicht te krijgen op de effecten ervan op alles wat leeft in en rond de Noordzee én om het milieuprobleem in kaart te brengen.

In de korte tijd dat het project bestaat is er al heel wat plastic afval verzameld: 450.000 kilo in totaal. Helaas is het slechts een druppel op een gloeiende plaat, want volgens schattingen drijft er in de Noordzee zo’n 20 miljoen kilo afval rond. Er is dus nog veel werk aan de winkel. 

Plastic in tandpasta en verzorgingsproducten
De laatste 50 jaar vormt plastic een steeds groter milieuprobleem. En dan hebben we het niet alleen over de wegwerpzakjes. Weinig mensen weten dat veel producten die we dagelijks gebruiken ook plastic bevatten, zoals pakweg onze tandpasta en ander verzorgingsproducten.
De plastic bestanddelen zijn goedkoper dan natuurlijke ingrediënten, dus kostenbesparend. Aan shampoos wordt bijvoorbeeld plastic toegevoegd om een ‘kleurtje’ te krijgen en hierdoor meer shampoos aan de man te brengen. Het probleem is dat deze bestanddelen via de afvoer uiteindelijk in het water belanden en – in tegenstelling tot natuurlijke ingrediënten – niet worden afgebroken.

We geven nog even een simpel voorbeeld, dicht bij huis, gewoon om te illustreren hoeveelheid afval en zwerfvuil we dagelijks produceren. In de grachten van Amsterdam zijn elke dag drijfvuilvissers actief om de grootste hoop afval die mensen achterlaten uit het water te vissen. Dagelijks varen er vier boten uit. Het kost de stad Amsterdam elk jaar 2,5 miljoen euro om de grachten op die manier enigszins schoon te houden.

Ook hier heeft al dit zwerfvuil effect op het leven op en rond het water. De vogels rond het water gebruiken voor het bouwen van nestjes niet alleen takjes, maar ook plastic. Als je bedenkt dat ze deze ‘bouwmaterialen’ tussen hun snavel pakken, is het niet verwonderlijk dat bestanddelen van plastic ook in het lichaam van vogels belanden. Zo worden ze langzaam vergiftigd en raken ze sowieso verzwakt.

Denk de volgende keer dus twee keer na voordat je wegwerpzakjes en andere plastic  in het water gooit of in de berm.

Onlangs plaatsten we al een artikel over verontruste jongeren die iedereen opriepen om een week lang geen wegwerpzakjes te gebruiken en een ‘zero plastic hero’ te worden.

Bekijk ook eens de fotoreeks die onze fotografe Sharon-Anouk Brouns maakte op en rond de oevers van de Surinamerivier in Suriname. 

Plastic rommel  

  • Web1plastic%20rommel%20home_33037_50_50_1
  • Web3suri%20040_16596_50_50_1
  • Web4suri%20427_30827_50_50_1
  • Web5suri%20443_34119_50_50_1
  • Web6suri%20456_30267_50_50_1
  • Web7suri%20477_21483_50_50_1
  • Web8suri%20677_18021_50_50_1
  • Web9suri%20843_29242_50_50_1
  • Web1057_40747_50_50_1