Te krom, te dik, te klein, te groot.…  Zo’n 5 tot 10 procent van alle groente en fruit wordt klakkeloos verspild omdat het er niet perfect uitziet. In plaats van op jouw bord eindigen deze groenten dan ook vaak op de afvalberg. Terwijl er met de kwaliteit en smaak helemaal niks mis is. Drie vriendinnen riepen daarom Kromkommer in leven en zorgen op verschillende manieren dat verspilde groenten weer op ons bord belanden.

Wereldwijd wordt jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel verspild. En dat terwijl 1 miljard mensen honger lijden. Chantal, Jente en Lisanne, de wereldverbeteraars achter Kromkommer, besloten deze voedselverspilling te lijf te gaan en van krom het nieuwe recht te maken. In 2012 en 2013 werd er geëxperimenteerd met het verwerken van kromme groenten tot houdbare producten, zoals mosterd, ketchup, jam en gazpacho. Binnenkort start hun officiële soepenlijn zodat kromkommers, tweelingtomaten, kronkelcourgettes, tweebeenwortels en hartvormige aardappels niet meer nodeloos worden weggegooid.

Met hun activiteiten willen de dames van Kromkommer ‘gekke’ groenten weer op de kaart zetten en mensen inspireren om bewuster te eten én te leven. Want bijvoorbeeld alleen al het voedsel dat jaarlijks in de VS wordt verspild, zou alle honger uit de wereld kunnen helpen… Food for thought.

Om hun officiële soepenlijn te lanceren, is Kromkommer momenteel bezig met een crowdfunding campagne die nog loopt tot 14 maart 2014. Wil je je aansluiten bij de Krommunity en een ‘gekke groente held’ worden of wens je meer info? Surf dan naar de website van Kromkommer.