Vandaag wordt in Amsterdam het grootste Urban Farming Dak van Europa geopend. In het kantorencomplex Zuidpark, gelegen langs de A10, eten werknemers straks gewoon een biologisch kropje sla van de eigen dakboerderij. Ze kunnen er verder uiwaaien, samen schoffelen en vergaderen. 

Het groene dak is 3000 vierkante meter groot en ligt direct aan de ring A10. Op het dak van get voormalige hoofdkantoor van Vroom & Dreesmann is de laatste maanden hard gewerkt en zo ontstond er een heuse dakboerderij, waar werknemers van de bedrijven die er zijn gevestigd voortaan kunnen uitwaaien, terwijl ze even oogsten of schoffelen. Er kan zelfs worden vergaderd, terwijl er wordt genoten van ultraverse producten van de eigen dakboerderij.

Op zich zijn groene daken al langer een trend, wel nieuw is urban farming van dit formaat. Het idee achter de dakboerderij is dat je groenten en fruit niet van heinde en verre hoeft te halen met zo’n enorm leeg dak boven je hoofd. Het dak werd daarom de afgelopen voorzien van grote houten bakken, een irrigatiesysteem en duizenden liters aarde.

Antoine Miltenburg van Biet & Boon, een landbouwexpert die opgegroeide tussen de koeien, plantte ruim zestig verschillende soorten groente, kruiden en kleinfruit. De oogst wordt gebruikt voor de bedrijfsrestaurants die in het pand zijn gevestigd.

Verder kunnen werknemers zich ook individueel aanmelden voor een eigen moestuintje op het groene dak. Zo komen collega’s van verschillende bedrijven elkaar ook tegen in hun aangrenzende daktuintjes en kan er samen gezaaid, geschoffeld en geoogst worden. Het dak heeft dus ook een sociale functie om de samenwerking op de werkvloer te bevorderen, iets wat doorgaans in de wandelgangen gebeurt.

Wie niet het geluk heeft om te werken in het kantorencomplex Zuidpark, geen nood: je kunt het dak reserveren als ‘vergaderruimte.’

Alle informatie vind je op de Facebook pagina van het Zuidpark Urban Farming dak.