Swappen is het nieuwe shoppen, zo bleek al in 2011. Maar nu is hip, feestelijk en ecochic-kleding swappen de trend. Een succesvol voorbeeld van de hipste vorm van kledingruil zijn de Eco Fashion Party’s van het Nederlandse Ecofabs, waar het ruilen van jouw broek voor het truitje van een ander, ook een gezellig, hip feest is. De volgende Eco Swap Party is tijdens de Margriet Beauty & Fashion Day op 18 maart 2012.

Het concept heeft succes, want het Nederlandse tijdschrift Margriet nodigde Ecofabs in november 2011 al uit om een week lang Eco Fashion Party’s te organiseren tijdens de Margriet Winter Fair in de Jaarbeurs in Utrecht. De winterbeurs 2011 van Margriet trok ruim 70.000 vrouwelijke bezoekers, waarvan enkele duizenden de Ecofabs Fashion Party bezochten.

Door het succes is Ecofabs nu al uitgenodigd voor de Margriet Winter Fair 2012 én de Margriet Beauty & Fashion Day die al op 18 maart plaatsvindt bij Sanoma Media in Hoofddorp.

Overgewaaid uit de VS

Duurzaam is in, zo bleek vorig jaar al toen wij aandacht besteed hebben aan Swapping-evenementen die plaatsvonden in Vlaanderen. 

De trend van kleding ruilen kwam overgewaaid uit de Verenigde Staten en sindsdien wordt er her en der in Europa – door vooral dames – naar hartenlust geruild.

Ecofabs Fashion Party’s

In Nederland organiseert Ecofans het net even anders. Op de Eco Fashio Party’s worden niet meer gedragen kleding en miskopen geruild voor kleding die als ecochic te boek staat. Ook kleding van Zara en H&M mag, maar de voorkeur gaat uit naar vintage designmerken. Belangrijkste is nog altijd dat er wordt geruild, aldus Ecofabs..

Dianne Potters van 21Sustainable, en een van de drijvende krachten achter de Eco Fashion Party’s: “Met de party’s willen wij mensen in de eerste plaats verleiden en inspireren tot duurzaam én stijlvol consumeren. Dat doen we door hippe en feestelijke evenementen te organiseren – al dan niet met andere partners – die onze passie voor duurzaamheid en de hiphonest stijl delen.

Dat heeft volgens Dianne Potters niets meer te maken met het geitenwollen sokken imago dat tweedehands kleding vroeger had. “Het is een evenement om jezelf goedkoop en leuk in het nieuw te steken, maar ook een feestje waar plezier wordt beleefd.”

Amsterdam Duurzaam

Ecofabs nam in 2011 deel aan het festival Amsterdam Duurzaam dat de gemeente Amsterdam organiseerde. Op het terrein van Cultuurpark Westergasfabriek werd een grote kledingruil georganiseerd op het Fashion & Lifestyleplein. Het evenement trok maar liefst 14.000 bezoekers, een verdriedubbeling ten opzichte van eerdere edities. Dat was grotendeels te danken aan het succes van de Eco Fashion Party.

Trend

Mede-initiatiefnemer Annouk Post van de modieuze en duurzame modewebsite Hiphonest – en tevens trendonderzoeker -stelt vast dat de Eco Fashion Party’s binnen deze tijd passen. “Door de waarde van kleding niet langer te koppelen aan geld – en grotendeel vintage designmerken in te zamelen – is er een nieuwe modetrend ontstaan: ecochic.”

Post is er van overtuigd dat deze trend van kledingruil zich verder gaat zetten. “Wij merken dat mensen oprecht blij zijn als ze een kledingstuk – met nét dat foute kleurtje – kunnen omruilen voor iets dat volledig bij hen past. Wat we ook vaststellen is dat mensen er na afloop enthousiast over vertellen: op school, kantoor of feestjes. Hierdoor wordt kledingruil ook steeds populairder.”

Door de Eco Fashion Party’s verwen je volgens de trendonderzoeker niet alleen jezelf met een nieuwe vintage garderobe – zonder een cent uit te geven – je maakt tegelijkertijd ook anderen gelukkig. Ook dat aspect vinden mensen belangrijk, aldus Annou Post.

Ook Dianne Potters is er van overtuigd dat de trend om duurzaam te consumeren nog lang niet over zijn hoogtepunt heen is. “Mensen zijn vandaag de dag meer betrokken, ze willen weten waar producten vandaan komen, of het verantwoord is geproduceerd… Ze willen niet steeds opnieuw méér en nog eens méér. Ze vragen zich serieus af: waarom zou ik dat tiende jurkje nog kopen, als ik er al negen in de kast heb hangen.”

Hoe werkt het?

Bij de Eco Fashion Party’s mogen deelnemers maximaal vijf stukken meenemen die ze om een of andere reden niet meer dragen: kleding en schoenen, maar ook tassen en accessoires worden aanvaard.

Liefst van al dus mooie designmerken of vintage, maar kleding van merken als H&M en Zara mag ook. Stylistes beoordeelden de kleding en waarderen ze met ‘ecodots,’ waarmee je daarna een ‘nieuwe’ garderobe bij elkaar kunt  shoppen. 

Over Ecofabs

Ecofabs is een initiatief van Dianne Potters van 21Sustainable, een adviesbureau voor bedrijven en organisaties die duurzaam willen ondernemen, Annouk Post, oprichtster van Hiphonest, een website met stijlvolle modemerken die zijn gemaakt met aandacht voor mens en planeet, én Robbert Andringa die de website, de productie en andere technische aspecten voor zijn rekening neemt.

Praktisch

Alle informatie over de Ecofabs Fashion Party’s en de Margriet Beauty & Fashion Day die op 18 maart 2012 plaatsvindt, vind je op de website van Ecofabs. Vlaamse swap fashionista’s kunnen overigens terecht op de website Swapping.be.

Foto’s©Ecofabs.

Interview: Walter Van Teeffelen. Eindredactie: ziezozon.