Vanmorgen lazen we in een kort bericht dat de landbouw op onze planeet in korte tijd sneller is veranderd dan in de 10.000 jaren ervoor. Het bericht leidde ons naar de korte documentaire Seeds of Freedom. Voor het eerst werd het ons helemaal duidelijk: wat er precies is veranderd en hoe wij allemaal worden beïnvloed door deze veranderingen. Het gaat uiteindelijk over het voedsel dat we op ons bord krijgen. De documentaire wordt aan elkaar gepraat door Jeremy Irons. Must see(d).

 

Seeds of Freedom vertelt in de eerste plaats het verhaal van zaad. Hoe zaden vroeger het centrum waren van de traditionele landbouw in diverse culturen over de wereld. Er wordt uitgelegd hoe ons werelwijde voedselsysteem vandaag de dag in handen is van enkele grote multinationals die de traditionele zaden vervingen door nieuwe zaden. Die nieuwe zaden zijn niet alleen duurder, maar ook van mindere (voedsel-)kwaliteit. Verder zijn deze multinationals niet alleen de producenten van pesticiden en meststoffen, maar controleren zij intussen ook de wereldhandel in deze zaden.

In Seeds of Freedom komen experts aan het woord die uitleggen wat dit allemaal betekent. Het is zeker geen sombere documentaire of een saai verhaal over het belang van biodiversiteit, maar laat vooral mensen aan het woord die klaar en duidelijk uitleggen wat de veranderingen betekenen en wat dit alles betekent voor de toekomst. Verder is het een pleidooi om terug te keren naar lokale landbouw en voedsel van een betere kwaliteit. Acteur Jeremy Irons geeft tekst en uitleg.