Nu het herfst is veranderen de kleuren om ons heen, maar welke invloed heeft dat op ons? En wat is de betekenis van kleuren? Waarom zijn mensen meer ontspannen in groene kamers, eten we meer in een rode omgeving en presteren gewichtheffers het best in blauwe gymzalen?

Zwart

Zwart is de kleur van autoriteit en macht. Het is een populaire kleur in de mode omdat het slanker maakt. Zwart is ook stijlvol en tijdloos. Zwart is ook de kleur van de toewijding. Priesters dragen zwart om hun toewijding aan God te accentueren. Sommigen zeggen zelfs dat een vrouw in het zwart toegewijd is aan de man. Zwart kan iemand ook een duivels trekje geven, denk maar aan Dracula die graag zwart droeg.

Wit

Bruiden dragen wit om hun onschuld en puurheid in de verf te zetten. Wit reflecteert licht en wordt gezien als een zomerkleur. Wit is ook populair in decoratie en de mode omdat de kleur licht en neutraal is en overal bij past. Op wit zie je wel alles en dus is het moeilijker om wit wit te houden. Dokters en verpleegsters dragen wit om steriliteit te benadrukken.

Rood

Rood is de meest emotionele en intense kleur: de kleur stimuleert een snellere hartslag en ademhaling. Rood is ook de kleur van de liefde. Rode kleding valt op en de drager ziet er zwaarder uit in rood. Omdat het een intense kleur is helpt een rode outfit je niet vooruit bij onderhandelingen of confrontaties. Rode wagens zijn een gewilde doelwit voor dieven. In decoratie wordt rood vooral gebruikt als accent. De meest romantische kleur, roze, is in tegenstelling tot rood, meer rustgevend. Sommige sporters verven de deur van hun locker roze zodat hun tegenstanders energie verliezen. Rood, groen en bruin en rood zijn de populairste voedsel-kleuren. Rood wordt veel in restaurants gebruikt omdat het de eetlust zou opwekken.

Blauw

Blauw is de kleur van de lucht en de oceaan. Het is een van de meest populaire kleuren. Rood heeft het tegenovergestelde effect als rood, blauw is vredig, rustig en bevordert dat het lichaam  
kalmerende stoffen aanmaakt. Daarom wordt blauw vaak gebruikt in slaapkamers. Maar blauw kan ook koud en deprimerend zijn. Modekenners bevelen blauw dan weer aan als kleur voor bij een sollicitatiegesprek omdat het loyaliteit uitstraalt. Mensen zouden meer productief zijn in blauwe ruimtes. Gewichtheffers zouden meer gewicht kunnen liften in blauwe gymzalen. Terwijl blauw een van de meest aantrekkelijke kleuren is, geldt dat niet voor blauw voedsel. Giftige zaken in de natuur zijn vaak blauw, zwart of paars. Bij blauw voedsel verliezen mensen vaak hun eetlust.

Groen

De meest populaire kleur voor decoratie is groen, omdat groen de natuur symboliseert. Het is de gemakkelijkste kleur voor het oog en kan het zicht bevorderen. Het is een kalmerende en verfrissende kleur. Mensen die op televisie moeten komen, wachten in ‘green rooms’ omdat die ontspannend zijn. Ziekenhuizen gebruiken vaak groen om vruchtbaarheid te benadrukken. Ook bruiden van middelbare leeftijd droegen vroeger vaak groen om hun vruchtbaarheid te benadrukken. Donkergroen is mannelijk, conservatief en impliceert rijkdom. Naaisters gebruiken echter zelden groen garen aan de vooravond van een modeshow omdat het ongeluk zou brengen.

Geel

Geel is vrolijk en trekt aandacht. Hoewel het wordt gezien als een optimistische kleur, verliezen mensen in gele kamers vaker hun zelfbeheersing. Baby’s in gele kamers huilen vaker. Het is voor het oog een lastige kleur om naar te kijken, omdat het overheersend kan zijn. Geel kan je metabolisme bevorderen en je concentratie verhogen. Paars Paars is de kleur van royalty, luxe, rijkdom en chic. Het is een vrouwelijk en romantisch. Maar paars kan ook onnatuurlijk zijn, omdat deze kleur niet voorkomt in de natuur.

Bruin

Bruin is een solide, betrouwbare kleur. Het is de kleur van de aarde en komt veel voor in de natuur. Lichtbruin staat voor oprechtheid, terwijl donderbruin aan hout en leer doet denken. Bruin kan ook droevig zijn. Bruin is vaak de lievelingskleur van mannen.