Uit een Britse enquête van BetterYou blijkt dat veel mensen nu al een tekort hebben aan vitamine D. Het gaat om een op de negen mensen. Twee op drie kampt zelfs al met een ernstig gebrek. Het gevolg: verkouden, spier-, bot- en/of hoofdpijn en vermoeidheid. ??Veel mensen met een tekort aan deze vitamine krijgen ook af te rekenen met een winterdepressie.

 

Zonlicht
?We hebben vitamine D nodig om ons immuunsysteem op peil te houden. Als we onvoldoende van deze vitamine opnemen, is het lichaam niet in staat om infecties af te weren. Hierdoor kampen we met een resem aandoeningen, zoals oververmoeidheid, botpijn, spierpijn, gewrichtspijn, migraine en problemen met de huidpigmentatie. Veel mensen met een tekort aan vitamine D krijgen uiteindelijk ook last van een winterdepressie.??
Het tekort aan vitamine D is voornamelijk te wijten aan een gebrek aan zonlicht. 90 procent van onze behoefte halen we uit zonlicht, de overige 10 procent uit voeding. Aangezien ruim driekwart van de ondervraagde volwassenen het grootste deel van de dag op kantoor doorbrengen, nemen ze te weinig zonlicht op.

Aanvullen van vitamine D
De beste bron van vitamine D zijn vette vissoorten, zoals haring, meerval, zalm, makreel, sardines, visolie, met name de olie uit de visselevers zoals levertraan, eierdooiers en paddenstoelen. Je kunt vitamine D ook bij de drogist kopen, zodat je dit op eigen gelegenheid kunt aanvullen.
Veel fabrikanten hebben in 2012 hun doseringen verhoogd naar 25mcg per tablet. Het gebruik van deze tabletten is volkomen veilig. Vitamine D mag allen niet zomaar worden geslikt door mensen met problemen aan hun lever of nieren, hier dien je je wel van bewust te zijn als je besluit om zelfstandig je vitamine D aan te vullen.