Tijm, thymus vulgairis, is een kruid dat over veel goede eigenschappen beschikt waar wij ons voordeel mee kunnen doen. Zeker in deze tijd van het jaar als we last krijgen van onze luchtwegen. Zo heeft tijm antibacteriële, schimmelwerende en ontsmettende eigenschappen, het is kortom een van de beschermende supersterren van de natuur.

De sleutel tot het succes van tijm zit hem in de etherische olie. De belangrijkste, werkende verbinding is thymol, dat vaak als ontsmettingsmiddel wordt gebruikt in ziekenhuizen en in mondspoelingen. Als kruid is tijm nog sterker door de synergie tussen de verschillende bestanddelen.

Ontsmetten
Thymus is waarschijnlijk afkomstig van het Griekse woord voor ontsmetten, vermoedelijk door het gebruik van tijm als wierook en ontsmettingsmiddel. Er wordt ook verwezen naar het Griekse woord thumus wat dan weer ‘moed’ betekent. In de symbolische taal der bloemen is tijm het kruid van de activiteit en moed, dankzij het drukke bezoek van bijen en vlinders wanneer tijm in bloei staat.

Tijm heeft een versterkende en energie-opwekkende werking op elk niveau: fysiek, mentaal en emotioneel. Het heeft een effect dat het intuïtieve denken blokkeert ten gunste van het bewust, verstandelijke denken. Dit kan nuttig zijn voor dromerige, afwezige mensen die de neiging hebben op te gaan in hun spirituele leven en in het alledaagse leven moeilijk functioneren.

Maria Treben schreef: “Hoeveel leed zou men vele gezinnen kunnen besparen, als een ziek kind tijdig met tijm behandeld zou worden (thee van tijm of een tijm-bad). Menig onrustig of zenuwachtig kind heeft dankzij het tijm-bad weer gezonde slaap gekregen. Ook mensen met overspannen zenuwen of depressie voelen zich na het baden weer snel beter.”

Weg kater, keelpijn en ontstoken tandvlees
Tijm kan gebruikt worden tegen katers en ter bevordering van de spijsvertering. Het is wellicht het best antiseptisch kruid bij keelpijn, ontstoken tandvlees en het helpt hoestbuien en kou verdrijven. Tijm lost het slijm op in de luchtwegen en is goed bij verkoudheden (inhaleren tijdens tijm-stoombaden).

Tijm stimuleert ook de productie van witte bloedlichaampjes en versterkt zo het afweersysteem en werkt ontsmettend bij infecties van de luchtwegen en urinewegen. Een thee met tijm reinigt ook de edelste delen. Tijm olie vermijden tijdens de zwangerschap kan en miskraam veroorzaken.

Tijm is ook versterkend en energie-opwekkend. Wie ‘s morgens in plaats van koffie een kopje tijm-thee drinkt, zal zich spoedig prettig voelen, een opgewekte stemming krijgen, een weldadig gevoel in de maag krijgen, niet meer hoesten en heeft een behaaglijk gevoel over heel het lichaam.

Neem van tijd tot tijd ook eens een bad met tijm: je voelt je al herboren na twintig minuten. Het baden helpt je ook bij oververmoeidheid, blauwe plekken, reumatische klachten, spierpijn, verrekkingen, overspannen zenuwen, voetschimmels en infecties. Het brengt ook verlichting bij depressie. Ook multiple sclerose patiënten vinden baat bij tijm.

Oude wijsheden
– Tijm onder je kussen zorgt voor een ongestoorde nachtrust, nachtmerries blijven uit.
– Vrouwen droegen vroeger takjes van tijm in het haar om er onweerstaanbaar uit te zien. – Als je een bad met tijm neemt, was je ook je oude zorgen en infecties weg.
– Tijm-azijn is dan weer een goed ontsmettingsmiddel en een prima toiletreiniger.
– Bewaar de tijm bij de aardappelen, dankzij de tijm blijven aardappelen beter bewaard.    Tijm is even goed tegen schimmels dan een chemisch middel.
– Tijm beschermt ten slotte ook papier tegen schimmel.

Recept van tijm-thee:
Neem 1 volle theelepel gedroogde tijm of 10 verse takjes en giet er gekookt water over. Laat de thee 5 minuten trekken, hierna filter je het kruid. Voeg wat honing toe en drink 3 tot 5 koppen tijm-thee per dag. 

Badtoevoegsel:
Voor een volledig bad heb je 200 gram gedroogde tijm nodig of 400 gram verse tijm.